Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидат е на партията, издигнала Митьо Пищова и Радо Шишарката за президент и вице през 2016 г.

Евгения Банева, която е в ареста заедно със съпруга си бизнесмена Николай Банев заради обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари, отново се кандидатира за евродепутат. Този път обаче Банева не е независим кандидат както на предишните евроизбори през 2014 г., а е водач на партийната листа, регистрирана от “Българско национално обединение”. Формацията има общо 6-има кандидати за евродепутати.

На последните президентски избори през 2016 г. същата партия издигна за кандидатпрезидентска двойка Митьо Пищова и Радо Шишарката. Тогава за тях гласуваха 14 974 души, или 0,39%. Лидер на партията е Георги Георгиев-Готи, представящ се като актьор, режисьор, бизнесмен, участвал е и в чалга клипове.

Иначе като независим кандидат за евродепутат през 2014 г. Банева получи 6188 действителни гласа (0,276%).

Няма изрично условие, че кандидатът трябва да излезе от ареста, за да агитира. “Вярно е, че те се ползват с имунитет по време на предизборната кампания, но случаят с г-жа Банева е заварено положение. Дали тя трябва да бъде освободена от ареста, за да води кампания, не е въпрос от компетенциите на ЦИК”, каза говорителят на комисията Александър Андреев.

По повод евентуалната кандидатура на бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева той обясни, че засега има регистриран само инициативен комитет. Срокът за регистрация на кандидатските листи за партиите, коалициите и инициативните комитети е 23 април.