Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторката
СНИМКА: Авторката

"Всички знаем възможностите на господин Марешки." Това изявление на един от експертите, изготвили тройната съденопсихиатрична експретиза по делото срещу зам.-председателя на Народното събрание, буквално предизвика буря в съдебната зала. Адвокатите на лидерът на партия "Воля" Милен Ралчев и Ина Лулчева на момента поискаха отвод на експерта.

След това поискаха цялата тройна експертиза да бъде отхвърлена, тъй като е "тенденциозна и предубедена". След повече 2-часов разпит на екпертите и изслушване на доводите "за" и "против" исканията на държавния обвинител и 6 адвоката, съдът отхвърли напълно искането и продължи съдебното заседание с разпит на свидетели.

Спорната психиатрична екпертиза е направена на пострадалия Асен Миланов, който е и един от частните обвинители в процеса. Според държавното обвинение Марешки и другата подсъдима - Красимира Колева, искали да принудят наемателя на пицария във Варна Миланов да поеме имуществено задължение да им заплати сумата от 10 000 лева. "Свидетелят е бил заплашен с увреждане на имущество и преустановяване на търговска дейност на заведението във Варна, като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество и значителни вреди", пише в обвинителния акт. Според експертите след заплахите и преживения страх той е станал емоционално нестабилен и страдал от безсъние заради тревожност. Експертът обясни в съдебната зала, че, за да направят заключенията си, са слушали и СРС-ата по случая. Заяви, че Марешки е казвал - "мъртъв си" и други подобни и в този контекст е споделил изречениято, "всички знаем възможностите на господин Марешки", защото "има значение кой отправя заканите".

В залата беше и варненският общински съветник Костадин Костадинов, който съди Марешки за лека телесна повреда, свързана с обвинението за изнудване срещу депутата. Разследването започна като бързо производство за лека телесна повреда. Събраните доказателства в хода на разследването за осъществено изнудване от двамата доведе до преобразуването му в досъдебно производство, което по компетентност бе изпратено за наблюдение в Окръжна прокуратура във Варна. Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество запорира имущество за доста голяма сума на бизнесдамата.