Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така ще изглежда 12-метровата инсталация.
Така ще изглежда 12-метровата инсталация.

Инсталацията с 56 LED екрана ще се издигне на мястото на мавзолея

12-метрова инсталация с 56 LED екрана, изобразяваща човешка фигура, ще замени “Бронзовата къща” на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София.

Високотехнологичната интерактивна инсталация “Един човек” спечели първото издание на конкурса по програма “Навън” на Столичната община.

След поставянето на “Бронзовата къща” на Пламен Деянофф кметството реши да организира конкурси за временни инсталации и да финансира поставянето им. Така сред 18 проекта 15-членно жури е избрало “Един човек” на доц. Венелин Шурелов, съобщиха от Столичната община.

Инсталацията представлява антропоморфна модулна стоманена конструкция, висока 12 метра. По нея двустранно ще са разположени LED екраните. Те ще излъчват кадри от ежедневието на площад “Княз Александър I” и данни за София. Изображенията ще се генерират от компютърен алгоритъм.

Общинската програма “Навън” за временни художествени инсталации ще финансира с 81 100 лв. проекта на Шурелов, който е съосновател и преподавател в магистърската програма “Дигитални изкуства” в Националната художествена академия. Той ще предостави на общината LED екраните за развитие на платформа за екранни изкуства.

Поставянето на инсталацията трябва да премине съгласувателна процедура с Министерството на културата, НИНКН и общинското направление “Архитектура и градоустройство”. После трябва да бъде одобрено и от общинските съветници. Монтирането на “Един човек” ще започне, след като приключат процедурите.

Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации и пърформанси. Една от тях - “Ротор”, е представена в “Арс Електроника център” в австрийския град Линц през 2016 г. Същата година той поставя пърформанс инсталацията “Post-Everything” като гост лектор в университета Таусън, САЩ.

Серия скандали пък съпътстваха “Бронзовата къща”. Тя трябваше да бъде монтирана за старта на председателството на Съвета на ЕС като подарък от Австрия, но бе готова чак за края му. Освен това “Бронзовата къща” не бе приета с голямо одобрение от софиянци. Демонтажът ѝ започна преди седмица.

Работници демонтират "Бронзовата къща"
Работници демонтират "Бронзовата къща"