Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ден, след като началникът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова" съобщи, че 64 деца, празнували Коледа във варненско заведение са с хранително натравяне, нови 39 ученици са имали същите симптоми и са потърсили лекарска помощ. Така броят им вече е 97. Едно от децата е било хоспитализирано, но вече е изписано от болницата.

160 деветокласници от варненската гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" са празнували в едно и също заведение в центъра на града в два поредни дни - на 15-и и на 16-и декември. И двете вечери те са били в заведението от 18 до 22 часа. И двете вечери менюто е било едно и също, а коктейлните хапки и сладките са доставени от една и съща фирма за кетъринг. Храните са били сервирани в пластмасови чинии, напитките в пластмасови чаши за еднократна употреба. Много от децата след това са имали симптоми на хранително отравяне.

След подадените множество сигнали служителите на РЗИ Варна и Агенцията по храните са реагирали незабавно. Взети са проби от всички служители в ресторанта и фирмата за кетъринг. Взети са проби и от самите продукти, от които са приготвени хапките. Родителите на учениците са посъветвани да пуснат на децата си микробиологични изследвания.

"Всички деца вече са добре. Взети са всички възможни проби и имахме пълното съдействие от фирмата за кетъринг и от ресторанта. Когато съпоставим всички резултати, ще разберем каква точно е причината. Ако не бяха почивните дни покрай празниците, проверката можеше да приключи до края на годината, но най-вероятно ще имаме резултати в началото на следващата", обясни д-р Михайлова.