Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка Архив
Снимка Архив

Кредитен банков инспектор и двама частни кредитни консултанти получиха по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок за неправомерно теглене на банкови кредити чрез фалшиви документи на обща стойност 275 000 лв. Обвиняемите, които се изправиха пред Варненския районен съд, бяха общо 13 души, от останалите 10 двама получиха също условни присъди. Самото дело продължи 4 години, през които са изслушани множество екстрети и над 30 свидетели.

Измамната схема е работила от декември 2010 г. до 10 февруари 2011 г., но случаят влезе в съда през 2014-а година. Според държавното обвинение двамата кредитни консултанти Пламен Грандев и Богомил Маринов са обикаляли различни райони в страната - Свищов, Монтана, Карлово, Разград и др. и са търсели наивници, предимно с нисък социален статус. Успели да намерят 10 "доброволци", които изтеглили общо 11 кредита. Снабдявали мишените си с фалшиви удостоверения и документи, че "работят" като военнослужещи и ги пращали при банковия инспектор Ростислав Георгиев да кандидатстват за заеми в размер на 25 000 лв. Въпросните кредити са отпускани по специална програма, с преференциални условия като нисък процент годишна лихва и без поръчителство. Георгиев оформял документите без да извършва необходимите проверки. Някой от "кредитоискателите" били заловени още на излизане от банката, след като мрежата започнала да се разплита. По делото няма данни някой от тях да е получавал каквито и да е суми срещу "услугата". Спрямо тях бяха повдигнати обвинения за това, че "в различни периоди, в съучастие с част от подсъдимите като помагачи, чрез използване на неистински документи, получили или направили опит да получат без правно основание чуждо движимо имущество – парични суми от по 25 000 лева, банкова собственост". Варненският районен съд призна за виновни двама от тях, другите осем души бяха оправдани.

Освен условните присъди, Георгиев, Грандев и Маринов са лишен и от право да упражнява професия, свързана с банково дело за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.