Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Галя Георгиева бе разпитана като свидетел по делото срещу Евелин Драганов.
Съдия Галя Георгиева бе разпитана като свидетел по делото срещу Евелин Драганов.

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галя Георгиева, сега съдия в апелативния спецсъд, разказа в своеобразния си стил за атмосферата в Радневския районен съд по дело за закана с убийство, което се води срещу бившия шеф на съда Евелин Драганов.

Той е подсъдим за това, че през 2013 г. звъннал по вътрешния телефон на деловодителката Йовка Митева и й казал: "Мръсна к....о, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти". Магистратът добавил още, че ще отреже главата й и ще напълни устата й с червеи. На първа инстанция Драганов бе оправдан, но Митева и прокуратурата обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд. Драганов обаче бе уволнен от съдебната система през 2016 г. за друг случай.

Георгиева пристигна в зала №1 на Софийския апелативен съд в 14 ч. Тя бе първата и единствената разпитвана свидетелка по делото.

През 2014 г. като член на ВСС тя отишла на Общото събрание на радневския съд и попитала защо го няма бившия председател Евелин Драганов. Съдия Феня Стоянова й отвърнала: "Не питайте защо, той е по-специален".

"Няколко месеца по-късно отидох в Раднево да атестирам председателката Христина Вълчанова. Тогава видях друга съдия Люба Петрова (б.а. - сега подсъдима по 2 дела) и тя започна да ми се оплаква от Драганов, че се държал лошо с хората в съда, дори и с граждани", разказа Георгиева. А шефката на съда Вълчанова й обяснила, че не може да влезе в председателския кабинет, защото Драганов не я пускал.

Георгиева поискала да се види с Драганов, но съдии и служители уплашено я предупредили да не влиза в кабинета му, защото по стените висяло оръжие. "Помолих Вълчанова да повика по телефона Драганов. Той се качи. Не ме поздрави, въпреки че аз му се представих. Застана срещу мен като буквата Ф и каза: "И кво ся?". Дъвчеше дъвка, беше облечен с анцуг. Посрещна ме враждебно", спомни си бившият член на ВСС.

Служилите на съда имали вид на смачкани и уплашени хора, разказа още Георгиева. Те й обяснили, че Драганов събирал адвокати в кабинета си в съда през събота и неделя за парти. "Бях потресена от това, което ми казаха. Това поведение не съответства да е на съдия", продължи Георгиева. Апелативните съдии я прекъсна и я помолиха да не дава квалификации, а да се съсредоточи върху фактите.

Георгиева се съобрази: "Да, имаше в съда имаше страх! Председатели на други съдилища ми казаха, че никой не може да се справи с Драганов".

Тя отрече да е разговаряла със сочената за жертва деловодителка и да й е давала указания как да пусне жалба във ВСС срещу Драганов. Не си спомни и се е чувала по телефона със съдия Люба Петрова във връзка със заканите за убийство към Йовка Митева.

Разпитът на Георгиева приключи с реплика на висок тон към нея от Драганов: "Има ли нещо, което да си спомняте?". Апелативните съдии обаче бързо се намесиха и предупредиха Драганов, че подобен тон в залата няма да търпят, заради което той им се извини.

Делото продължава на 26 септември.