Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки на автора и община Враца.
Снимки на автора и община Враца.

Ураганен вятър вилня над Враца и района и предизвика десетки инциденти днес следобед. Стихията обърна тирове и микробус между Враца и Мездра и предизвика проблеми за движението по пътя към Видин и столицата. До идването на тежките кранове, за да отстранят тежките камиони, движението се регулираше от пътна полиция само в едната лента на натовареното шосе.

Силните пориви на вятъра създадоха опасности за пешеходци навсякъде из Враца. Няколко дървета се прекършиха по пешеходната зона в центъра на града, край жп гарата и в кв. Дъбника. Много улици бяха задръстени от счупени клони, а част от оградата на спортния комплекс бе отнесена от вятъра. Двама души бяха ударени от летящи ламарини и бяха приети без опасност за живота в спешното отделение на врачанската болница.

Огромен билборд падна в района на подлеза на бул. „Мито Орозов” и предизвика огромно задръстване на трафика. Движещите се от центъра към ж.к. "Дъбника" трябваше да влизат в насрещното движение, за да се измъкнат от огромното задръстване, предизвикано от паднали ламарини. Няколко пътни знака на кръстовището с кръгово движение на бензиностанцията "Лукойл" също излязоха от строя заради урагана.

Търговски павилиони и контейнери за смет бяха преобърнати с лекота от стихийния вятър в центъра на Враца и на кооперативния пазар. Част от изолацията на блок по централния пешеходен булевард падна и по чудо не засегна минаващите наоколо хора. Изтръгнато от корен дърво едва не размаза двама пътници в „Ситроен”. Под напора на ураганния вятър, дънерът паднал на метри от движещата се кола в района на катедралния храм „Св. Николай” . Поривите на вятъра създадоха хаос сред пешеходци и шофьори, а десетки коли бяха с изпотрошени стъкла от паднали керемиди.

Кризисният щаб за защита на населението при бедствия и аварии във Враца се събра на заседание във връзка с усложнената ситуация в общината заради стихията. На заседанието бяха изнесени данни за нанесените щети от вятъра с пулсации от близо 120 км. в час. Трите села Челопек, Паволче и Згориград останаха без ток зарвади скъсани електропроводи, без ток частично са селата Бели извор, Власатица, Девене и Нефела.

Всички екипи на комуналното дружество, пожарната и полицията работиха за справяне с материалните щети. От общинската управа призовава гражданите да ограничат излизанията си навън, както и преустановяване на движението с лични автомобили на територията на цялата община.