Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откритото в Мездра сребърно имане.
Откритото в Мездра сребърно имане.

В Мездра археолозите от врачанския исторически музей започват спасителни разкопки в двора, в който беше намерено уникалното сребърно имане от монети, събирани цели три века. Археолозите ще работят най-малко в продължение на две седмици. Заради метеорологичните условия обаче срокът най-вероятно ще бъде удължен.

Основната цел на проучването е да се разкрият структури от римското населено място, което се е намирало там в началото на новото летоброене. Данните сочат, че историята на железничарския град е поне от петото хилядолетие пр. Хр.

Предположенията на учените са, че в близост до крепостта „Калето” е съществувало населено място и сега те ще положат усилия да потвърдят тази научна хипотеза. Тя се поддържа обаче и от факта, че по време на строителство хората в града не веднъж са попадали на различни образци на материалната култура от онова време. Средствата за проучването са осигурени от общината.

„Откритата преди месец колективна находка на сребърни римски монети в Мездра е с изключителна културно-историческа стойност, заяви директорът на исторически музей във Враца Георги Ганецовски. -

Гърнето със сребърни монети бе открито при изкореняване на старо дърво в частен имот в Мездра. Съкровището бе в керамичен съд в корените на дървото. В музея във Враца бяха предадени 183 монети, а по-късно са дадени още четири монети.”

След първичната обработка на сребърните монети в лабораторията на музея и след първоначалното проучване от археолога Йоана Нанкова, данните сочат за събирано в продължение на 200 години съкровище - от средата на 1-ви век до средата на 3-ти век.

Най-ранните монети - римски императорски денари и антониани, са от времето на императорите Нерон, Галва, Витерий и Веспасиан и са изключително редки. В находката се срещат денари от 2-ри век на император Клодий Албин, както и такива сечени в Сирия. Установена е интересна последователност в императорските емисии на събираните монети, както и много монети, посветени на императорски съпруги.

Според археолозите най-вероятно съкровището е скрито в средата на 3-ти век, тъй като последните монети в него са от времето на император Север Александър и на първото голямо готско нашествие. Това се потвърждава и от находките при археологическите проучвания на крепостта „Калето” до Мездра. Потвърждава се и че край крепостта е имало селище, а съкровището вероятно е закопано в сграда от този период.

Мястото в Мездра, където бяха открити сребърните монети.
Мястото в Мездра, където бяха открити сребърните монети.
Шефът на историческия музей във Враца Георги Ганецовски.
Шефът на историческия музей във Враца Георги Ганецовски.