Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трябва да има механизъм, който да разследва такива скандали като "ЦУМ гейт". Това каза вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева след двучасова среща между нея, премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Захариева подчерта, че реформата в съдебната система не е приключила, тъй като предстои да се изпълнят 17 препоръки от мониторинга на Брюксел и предложения от анализа на европейските прокурори за състоянието на българската прокуратура.

Панов коментира, че без реформа в прокуратурата не може да се състои съдебната реформа в дълбочина. "Всеки трябва да носи отговорност", заключи той и поиска механизми за носене на отговорност. В подкрепа на твърдението си той даде примери за скандалите "ЦУМ гейт", Костинбродската афера и "Банкягейт".

Според него започналата реформа в правосъдието през 2014 г. е мимикрия.

"Мимикрия на реформи не сме правили. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов", отсече Захариева. Тя припомни идеи на ГЕРБ от предизборната кампания, свързани с промени в процесуалните закони, антикорупционно законодателство и за намаляване на парламентарната квота във ВСС, ако се постигне конституционно мнозинство в парламента.

Министър Цецка Цачева също не се съгласи, че съдебната реформа досега е мимикрия и изрази очакване Панов да предложи текстове за изменения в законите, за да се превърне реформата в дълбочинна, както настоява самият той.