Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия пое ангажимента за химическо разоръжаване на режима на Асад

"Не съм изненадан от намесата на САЩ в Сирия. Самият Тръмп винаги е казвал, че Америка ще се намесва само там, където може да постигне резултати. Тази намеса на американците прекратява бездействието на администрацията на Обама, който нищо не правеше", коментира пред Нова телевизия експертът Алекс Алексиев.

"Отдавна твърдя, че хипотезите, че Тръмп ще склучи сделка с Путин, не е вярно. Погледнете думите на Тилърсън, че Русия или е съучастник или руснаците са некомпетентни по повод химическата атака", заяви той и припомни, че през 2013 година Русия пое ангажимента за химическо разоръжаване на режима на Асад.

"Реакцията на Кремъл е силна понеже руснаците са виновни, но не могат да си позволят да го признаят. Техните обяснения за химическата атака са пълна нелепост и никой не вярва в тях", коментира Алексиев.

"Не е възможно руснаците да не са знаели, че Асад има химически оръжие", каза още експертът.

Той припомни думите на Путин, че отношенията със САЩ са плачевни и ще се влошат още повече, но можем да очакваме, че политиката на САЩ ще се промени в посока срещу Асад, за разлика от времето на Обама.

"Аз лично смятам, че руснаците рано или късно ще се откажат от Асад, особено ако намерят някой, който ще им гарантира базите и влиянието в Сирия. САЩ смятат да унищожат ИД чрез кюрдите, което е особено важно за Турция. Смятам, че доста скоро ИД ще бъде унищожена", прогнозира Алексиев и припомни думите на Дмитрий Песков, че руската подкрепа за Асад не е неограничена.

"Не съществува шанс Ердоган да загуби референдума. Той направи всичко възможно да унищожи демокрацията в Турция. Ако мислите, че в момента в Турция могат да се проведат нормални избори, това е грешка. Последните избори бяха фалшифицирани и отново ще се случи същото", заяви експертът.

"Рисковете пред България са в това, че в съседна нам държава вече не съществува демокрация. Знаете, че Ердоган говори, че Кърджали е част от империята. Не вярвам, че той ще започне военни действия, но той няма никакви задръжки, радикален диктатор. За съжаление, европейците му позволяват да ги шантажира, благодарение на политиката на Меркел", смята Алексиев.