Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГОРДОСТ: Богомил Александров показва 27-годишния лаптоп с вграден принтер и касетофон.
ГОРДОСТ: Богомил Александров показва 27-годишния лаптоп с вграден принтер и касетофон.

 

"ЗАДЪХВАХ се по стълбите на антично стълбище. Дъските скърцаха оглушително на всяка крачка. Никой не ги беше изкачвал повече от 20 г. Най-после стигнах изоставения таван. Паяжини висяха от стените. Лампата едва мъждукаше. Миришеше на старо и на мухъл. За пръв път съжалих за хобито ми, което ме беше отвело там. Изоставеният таван приличаше досущ на сцена от "Досиетата Х", преди някой да се спомине по неописуемо жесток начин. И там, между прашасалите лавици, открих уникална находка. Компютър "Правец 8М%. Един от само 40-те, които са създадени ръчно. Не можех да повярвам на очите си", споделя за намирането на най-ценния си компютър Богомил Александров. Той е сред най-запалените колекционери у нас. Вместо антични ножове или редки емисии марки Александров си е подбрал доста по-нестандартно хоби. Той години наред събира най-старите компютри родно производство. Уникалната му колекция е събрала над 50 машини за сложни изчисления от началото на 80-те години, някои от които направени и на ръка. Шедьоври на фабриката за компютри в Стара Загора, една от трите най-добри в света за времето си, намират място в сбирката на Александров. Редки емисии на ИМКО 2, "Правец 8S" и "Правец 16 E/ES" са сред гордостите на необичайния колекционер.
 Преди дни Александров се прочу като собственика на най-стария лаптоп, който се намира на родните географски ширини. Амбициозният нашенец преборва над 400 конкуренти за престижното първо място на конкурса на "Интел". Машинката Epson HX-20 е на 27 години, но работи без засечка. Лаптопът тежи едва 1,6 кг и е размери на страница формат А4. Машината шампион е с едва 4 години по-млада от собственика си. Технологията от началото на 80-те години бие сегашните компютри по вградени устройства. Антиката от 1983 г. има вграден принтер и дори касетофон.
"Бях на 10 години, когато за пръв път се увлякох по компютрите. Да притежавам такъв беше най-големият ми блян, но по социалистическо време струваше колкото средностатистически едностаен апартамент. Минаха години, аз се сдобих със собствен компютър. И тогава видях лаптопа "Епсон" в дома на мой приятел в Англия. Точно такъв съм копнял от дете. Поисках го веднага. Броих за него 300 лири, макар за 1997 г. да беше вече доста остарял", обяснява историята на лаптопа шампион Александров. Това е първият в колекцията. Десетина години след този случай Александров започва сериозно да колекционира антични "умни машинки"
Нестандартното му хоби го разхожда из цяла България в търсене на първите родни компютри. Ихтиман, Велико Търново, Ловеч и Горна Оряховица са само малка част от градовете, където Александров е изнамирал антични компютри.
"В началото ги намирах чрез приятели. После започнах да се ровя по форуми, да пускам обяви", имейли, есемеси", разказва колекционерът. И с трепет споделя за поредната уникална находка, която се намира в колекцията му.
"Повече от десетилетие наред целият телетекст на БНТ е вървял на един-единствен компютър. Приблизително от 1984 до 1994 г. - най-съдбоносните години за новата ни история. Единствено и само "Правец 82" е натоварен със съдбоносната задача. Този компютър в крайна сметка стигна до мен. Машинката, която седи под няколко пласта найлон у нас, е ставала свидетел и е препредавала най-важните събития в страната ни. Този компютър е видял уникални неща. Нищо от тях не мога да възстановя, все пак нито една дискета не е достигнала до мен. Стига ми да знам колко е ценен", обяснява Александров. Пъстрата му колекция не остава незабелязана. Колекционери любители от цял свят се свързват с амбициозния нашенец.
"От Франция са се свързвали с мен, за да помагам и да посреднича при намирането на някой модел. Не успях да им помогна, защото стари компютри се издирват доста мъчно. До ден днешен не съм се замислял да продавам своите", категоричен е Александров. Находките в колекцията му несъмнено са необикновени. Компютър "Правец 8Д" със сериен номер 29, от който са били създадени едва 40 бройки, е една от перлите в короната на колекцията му.
"Не спирам да се чудя на кого са принадлежали някои от компютрите ми. Няма как да са били случайни хората, които са ги притежавали. Все пак тогава един компютър е струвал 5000 лв., което се е равнявало на гарсониера или едностаен апартамент. Най-вероятно са били на партийни функционери, но мога само да гадая. При мен достигат през съвсем различни хора и историята се губи", обяснява Александров. Попадналите при него компютри определено се радват на завиден комфорт. Пагубните за антиките слънчеви лъчи изобщо не ги достигат. Влажност не разгражда повърхностите им. Всички компютри са на съхранение в специална стая. Всеки един компютър антика е прилежно опакован в найлон. Най-вероятно това е причината до ден днешен Александров да не е счупил нито един компютър, на който е работил.
Сред компютрите от сой се мъдри една огромна и на пръв поглед нескопосана вещ. Масивният уред е един от първите родни принтери - ИЗОТ 0230-М1. Произведен е 1984 г. и за колекционер представлява находка от чисто злато.
"Принтерът беше седял недокоснат и дори неразопакован повече от 20 години. Частите му бяха обвити в оригиналните кашони. Не съм се и надявал на подобен късмет", обяснява Александров. В момента той разработва дизайна на уебсайтове.

 

 

Минало незабравимо

РАЗРАБОТВАНЕТО на родни микрокомпютри започва през 1979 година. Първият модел е наречен ИМКО - съкращение от  Индивидуален микро компютър. ИМКО 1 е произведен първоначално в серия от едва три броя. През 1982 г. е създаден вторият персонален компютър ИМКО-2, на базата на който през следващата година започва масово производство на 8-битовите от серия "Правец". Родното производство на компютри се разраства с необичайно високи ръстове. България произвежда 40% от компютрите, използвани в страните от социалистическия блок. За производството на електроника са ангажирани над 300 000 работници, а произвежданата продукция е на стойност $13,3 млрд. годишно.
През 80-те години на XX век България се нарежда на трето място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението.
 


"Гугъл" е грешка

ИМЕТО Google всъщност е получено вследствие на допусната грешка. Създателите му са искали да кръстят търсачката на математическия термин Googol. Един гогол е равен на 10 на 100 степен, което образува числото 1 със 100 нули след него. Името "гогол" е заето и създателите избират най-близкото по звучене.
 


Сглоби си сам

КАКВО е нужно на човек с голи ръце да си сглоби компютър? Отговор на този доста сложен въпрос представя Стив Чембърлин. Той започнал сглобяването на своя компютър през ноември 2007 г. и е завършил през март 2009 г. В общи линии Стив е използвал около 1250 проводника и 2500 контакта. Техническите характеристики на получения компютър са доста внушителни за устройство, създадено на ръка.
Оперативна памет (RAM) 512 КВ
Постоянна памет (ROM) 512 КВ
Консумирана мощност 10 W
Резолюция на извежданото изображение 512 х 480 или 128 х 240 точки в зависимост от дълбочината на цвета
Програмируем звуков генератор
Стандартен PS/2 порт за включване на клавиатура


Туристи и малчугани в безопасност

ПРИЛОЖЕНИЕ за мобилни устройства, разработено от български специалисти, влезе в класацията на 10-те най-изтегляни програми от интернет магазина за продукти на Apple в САЩ. Safe Travel е най-подходящ за хора, които често пътуват сами, бизнесмени, туристи, родители за децата им, както и на хора с увреждания.
Софтуерът изчислява автоматично колко време ще отнеме придвижването до желаната дестинация, като предварително са зададени начална и крайна точка на пътуването. При определени обстоятелства приложението може да спаси живота на човек, смята Христо Спасов, един от създателите на полезната програма.
Ако поради някаква причина човекът не пристигне навреме, 15 минути по-късно софтуерът алармира, че може нещо да му се е случило и изпраща съобщения на най-близките му хора да го търсят, като ги информира за последното му местонахождение.


Лаптоп за $ 35

Индия представи най-евтиния "Лаптоп" на цена от $ 35.
"РАЗВИТИЕТО е достигнало такова ниво, за да може да се изчисли, че дънната платка, чипът и процесорът общо ще струват около $ 35, което ще включва и цената на паметта, дисплея и изобщо всичко", съобщи индийският министър по развитие на човешките ресурси Капил Сибал на специална пресконференция. Той допълни още, че новото устройство е снабдено с уеб браузър, PDF четец, видео-конферентни функции, като хардуерът притежава необходимата гъвкавост, за да поеме новите компоненти, които ще са потребни на потребителите.

 



 

СТАРШИ: Първият преносим компютър в света "Озборн 1" тежи повече от 11 килограма и е произведен през 1981 година.
СТАРШИ: Първият преносим компютър в света "Озборн 1" тежи повече от 11 килограма и е произведен през 1981 година.
ВПЕЧАТЛЯВАщО: Kомпютрите от фабриката в Правец са сред технически най-съвършените за времето си.
ВПЕЧАТЛЯВАщО: Kомпютрите от фабриката в Правец са сред технически най-съвършените за времето си.
БЕЗ ЗАСЕЧКА: Най-старият лаптоп у нас работи перфектно до ден днешен.
БЕЗ ЗАСЕЧКА: Най-старият лаптоп у нас работи перфектно до ден днешен.