6 навика на японците, които ги правят здрави
Японките са едни от най-елегантните жени в света. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят най-дълго от всички жени по света, пише “Брайт сайд”. Ето някои тайни, свързани с храненето, които ги поддържат в перфектна форма.
Кухня
Съвсем погрешно е схващането, че японците ядат единствено суши. Техният хранителен режим всъщност е доста разнообразен. Предпочитат риба, водорасли, зеленчуци, соя, ориз, плодове и зелен чай.
Японското хранене е балансирано и почти без висококалорични и вредни храни. Японците разчитат най-вече на сезонни продукти, като през зимата наблягат на месо, риба, топли напитки и супи.
Готвене
В традиционната японска кухня храните най-често се обработват чрез задушаване, печене или пържене, но в специални тигани със съвсем малко мазнина. Зеленчуците са нарязани така, че да се приготвят по-бързо.
Предимството на това готвене е, че запазва много от хранителните свойства на продуктите. Зеленчуковият бульон е в основата на повечето от японските ястия. Японците слагат малко подправки, за да запазят храната лека и да не затруднява стомаха, черния дроб и бъбреците.
Културата на хранене
Самото хранене е ритуал в Япония. Яде се бавно, на парченца, като приборите и чиниите са малки. Стремежът е да се запазят естественият вкус и вид на храната. Затова ястията не се декорират.
Японците не смесват различни гозби в една чиния. Всяко ястие има собствено място на масата. Чинията никога не е препълнена.
Ориз вместо хляб
Оризът е съществена част от всяко хранене и се приготвя без сол и масло. Липсата на тестени продукти поддържа японците в чудесна форма.
Закуската е основна
Закуската е най-важното хранене за японците през деня. Тя включва риба, ориз, омлет, соеви ястия със зеленчуци, водорасли и чай.
Без десерт
Десертът рядко се появява в японско меню. Ако го има, е съвсем малка хапка и е беден на мазнини и захар. Отношението на японците към сладкото е доста по-различно от европейското. Те не наблягат на кейкове и кремове. В японската кухня има и сладолед, но приготвен от ориз.
Най-четени
-
Галерия Дори преди КГБ ДС използва микрокамера за следене. Въпреки това агент "Муха" се измъква от капана
Мухата разбира, че това са паяци, които искат да я подмамят да влезе в мрежата. Изписва на лицето си вежливост и отзивчивост, заявява, че всичко, което интересува дипломатите, ще им бъде съобщено
-
Секретно Защо Третото българско царство няма корона?
Имало е проекти, венецът се използва в герба, печата и официалните бланки Следват традициите на царете от Средновековието, които копират византийските модели Претърпяват няколко промени
-
Изумителни деца виждам по българските училища
Вчера бях в Мездра – на срещи с учениците от училищата „Иван Вазов" и „Христо Ботев". Изумителни деца виждам по българските училища. Будни, любопитни, с отворени сърца към света
-
Галерия Аман от катунджийска колонизация на защитените територии
Свободното къмпингуване бавно и славно се превърна в безразборно къмпингуване. Процесът започна със съсипването на къмпингите, с които България беше известна през годините
-
Галерия Димитър Стоянович: Хората имат нужда от култура, не само от простотии и шоу
Дразня се, когато се подценява публиката и никога не го правя, казва сценаристът, режисьор и водещ на "Култура.БГ" Свободата в киното е много опасна работа