Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Недоволно от масовата скръб за футболистите в онези години, партийното ръководство на БКП се опитва по всякакъв начин да отклони вниманието от трагедията.
Една от конкретните причини е, че в същия ден погребват и загинали съветски космонавти.
"Съюз 11" извежда в Космоса екипажа на първата в света орбитална станция - "Салют 1". Мисията обаче завършва фатално, след като при подготовката за завръщане в земната атмосфера капсулата се разхерметизира и членовете на руския космически кораб Георгий Доброволски, Владислав Волков, Виктор Пацаев загиват.
И така, тъй като погребението на Гунди и Котков се е състояло едновременно с това на космонавтите, загинали при полета на "Союз 11", то е прието като "антисъветска провокация".
Показателно е , че в. "Работническо дело" излиза на първа страница с новината за съветската злополука, докато
информацията за смъртта
на Гунди и Котков е
сместена в малко каре
на спортната страница на партийния официоз.
Но вероятно по-сериозната причина за негативната реакция е народната любов, с която разполагат в изобилие Георги Аспарухов и Никола Котков и която е абсолютен дефицит в партийното и държавно ръководство в началото на 70-те. Стотици хиляди хора излизат спонтанно и без никой да ги кара насила, както е обичайно за масовите прояви в онези години, и сами се включват в траурната процесия на обичаните футболисти. Подобна естествена проява е абсолютно несъвместима с представите на управляващите, за които СССР, а не България е истинската родина.
На самото погребение на софийските гробища
милиционери разгонват хора, като ги удрят с палки
Дълго време след това до гроба не се допускат простосмъртни, дошли просто да оставят цветя и да изкажат почитта си. Има дори документиран случай на изпращане в трудов лагер, като единственото провинение на нещастния гражданин е бил опитът да засвидетелства обичта си към загиналите футболисти.
Случва се и нещо нечувано - в погребалната церемония, явно без височайше разрешение, взема участие дори Ангел Солаков, който е министър на вътрешните работи и запален левскар. Заради тази простъпка дългогодишният шеф на КДС и МВР е порицан лично от Тодор Живков и е уволнен броени дни след случката.
Освен това Величка Аспарухова, съпругата на трагично загиналата футболна легенда, и синът им Андрей след смъртта на Гунди са станали жертва на сериозна репресия от страна на тогавашните управници. На Величка Аспарухова е било забранено да вика свещеник за панахидите на годишнините от катастрофата. Списъкът с опечалените близки също е трябвало да мине щателна проверка, след което да бъде одобрен от управниците. На некролозите е имало забрана да бъдат отпечатвани дата и час, а текстът върху тях също е трябвало да получи разрешение за публикуването му. Нещо повече, Величка Аспарухова и синът й са били задължени да се откажат от наследството на футболиста. "Репресираха не мен, репресираха паметта на Гунди", разказва години след това вдовицата.

Как уволняват шефа на МВР и КДС заради шествието в памет на Гунди и Котков, четете в печатното издание на в. "168 часа"