Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не всеки лъскав офис с още по-лъскав надпис "голяма лихва" е банка. Направо ми прилоша като ги чух дупничаните да казват "ей, тука в банката... абе, ние знаем, че не е банка, ама така й викаме". Вкарали 50 000 лева, 100 000 лева, 200 000 лева в нещо, дето не било банка, ама те му викали банка? И срещу 14% и дори над 20% "лихва"? Е, каква е тая "лихва", бе, джанъм? Заплашващият със самоубийство човек по едно време си прочел договора и видял, че му продавали дялове от кооперация и това не било банка, ама той толкова се впечатлил от голямата лихва, че продал и имот, за да вкара още повече пари? Вече сто пъти сме говорили за кредитите от небанкови институции (бързи кредити, лизинги), какво да се гледа в договорите, да се търсят асоциирани фирми, да се внимава с наказателната такса и т.н.

Там с малко повече внимание, дори човек да се "прецака", пак няма да е с много, стига малко от малко да знае правата си. Но да тръгнеш да правиш "депозити" в небанкова институция, дето ти й викаш банка, щото ти приличала на банка, е тотален абсурд. Наистина, по един член от закона, кооперациите могат да осъществяват влогово-кредитна дейност с решение на БНБ, но това не е случаят в Дупница. Тук си е чиста пирамида чрез продажба на дялове от нещо, което няма никаква стойност. И дори след КТБ, след като се поразшумя около това как, колко и какво гарантира Фондът за гарантиране на влоговете в банките, пак явно много хора не са си научили урока.

Добре де, само като прочетем "Фонд за гарантиране на влоговете в банките" и би трябвало да ни стане ясно, че се гарантират влогове в БАНКИ и съответно е най-безопасно там да си оставим парите? Цялата идея на банката е да посредничи между хора със спестявания, които нямат нужните знания да ги инвестират рисково, и хора с идеи за такива инвестиции. Когато тръгнеш да инвестираш рисково в дялове на дупнишки спестовни кооперации, съвсем естествена е вероятността да си загубиш всичките пари. Просто нямам думи вече...

* Коментарът е от фейсбук