Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Римските спецчасти  заловиха шпионин, който продавал прескъпо секретна икономическа и политическа информация, отнасяща се до НАТО и ЕС на руските тайни служби.
Заловеният двоен агент Фредерико Жил Карвальо е член на португалският еквивалент на МИ5, отговорен за националната сигурност и борба с тероризма. От 2014 насам Карвальо е предприемал пътувания към различни европейски столици, за да се среща със своя съучастник от руски произход. Миналият петък шпионинът лети за поредната среща с руската си връзка.
Италианската полиция, обаче получава ценна информация от португалските си колеги и спипва агента на Москва в действие - Карвальо тъкмо подавал плик с документи на руснака. Впоследствие станало ясно, че той е получавал по 10 хил. евро за всяка ценна информация. 

В свое официално изявление португалската полиция обяви: "В резултат на перфектната координация на властите и високото ниво на съдействие от италианска страна, двама са арестувани в Рим по обвинения за предполагаем шпионаж, престъпления, корупция и нарушаване на държавна тайна."
Документи и неуточнена сума пари са открити в дома на шпионина в Лисабон. Той е разследван и преди от португалските власти. Руското посолство в Рим все още отказва коментар по случая.