Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По какво си приличат България и Германия? Не, не е по аутобаните, нито по минималната работна заплата, в графа "трудолюбие" също сме на различни места.
Общото е във футбола. Германците не помнят откога отбор от столицата Берлин не е ставал шампион. Бърза справка в Уикипедия показва, че за последно го е правил "Динамо" (Берлин) през 1988 г., който става шампион на Източна Германия. Оттогава насам започва хегемонията на "Байерн" (Мюнхен) и други извънстолични отбори. А феновете в Берлин се примиряват с идеята, че винаги ще им се присмиват, задето местните футболни босове не могат един приличен тим да спретнат, за да видят и те на живо сребърната салатиера. (Така наричат шампионската купа на Германия.)
Абсолютно
същото отчаяние лека-полека започва да се промъква в сърцата на запалените по футбола софиянци.
И те забравиха какво е да видиш на живо конфетите, шампанското и красиво изработения трофей на финалния купон по случай спечелването на титлата. За последно ултрасите на "Левски" куфяха през вече далечната 2009 г., когато техните любимци триумфираха в първенството. През следващите две години първи беше "Литекс", а след това започна хегемонията на "Лудогорец".
Шест години са твърде много време за разглезените запалянковци на "Левски" и ЦСКА, които някога бяха свикнали, ако не всяка година, то поне през година да се радват на първото място и да злорадстват по адрес на кръвния враг. Сега на никого не му е до злорадстване.
Въобще
футболните емоции в София почти изчезнаха.
Най-много тези дни неколцина отчаяни утраси на ЦСКА да отидат и да потрошат за пореден път сградата на БФС и с това ще се изчерпи тяхната енергия. А след това ще е тихо и пусто по стадионите в столицата, и то не само тази година, но и другата, и може би в следващите 10-15 години.
И така някой млад статистик през 2030 г. ще се сети, че е имало отбори като
"Левски" и ЦСКА, които някога са били абсолютни хегемони в родната "А" група.
Но те отдавна ще са умрели и вече осъзнали се юноши няма и да подозират, че са съществували. Защото в момента двата най-популярни футболни отбора в София и в цяла България са на командно дишане. Техните шефове уж се пробват да ги съживят с дефибрилатора, но линията е права и сърдечен ритъм така и не се появява.
Вече достатъчно се каза и изписа по въпроса кой е виновен за краха на "сини" и "червени". Тази тема дори не е интересна.
По-любопитното е, че така и не се намира човек или фирма, които да се заемат със спасяването на клубовете с най-много титли и най-голяма фенска маса. На никого не му се плаща сметката на предишните герои, докарали софийските грандове до просешка тояга.
Не е ясно и как така държавата допусна ЦСКА да й задлъжнее с 10 милиона лева. И сега копоите на НАП преследват физическите лица за дребни грешки в данъчните декларации, за недекларирани доходи от порядъка на 200-300 лева. Но никой не се е сетил да стъпи на врата на предишните директори на ЦСКА, които през годините съвсем са спрели да плащат данъци, осигуровки, както го правят хиляди други изрядни фирми в България.
И ето че се стигна до критичния момент, от който няма връщане.
ЦСКА трябва да отиде в аматьорския футбол, "Левски" най-вероятно също ще го последва, натам се е запътил и "Локомотив" (София). И единственият представител на София в елита ще остане "Славия", но босът на "белите" Венци Стефанов не демонстрира някакви особени амбиции неговият тим да се бори за титлата.
Какъв е изходът от подобна ситуация ли? Много е просто. "Червените" запалянковци могат да се ориентират към Ловеч и да подкрепят местния "Литекс". Вярно е, че точно те няколко пъти чупиха стадиона и се биха с ловешките полицаи, но всичко може да бъде простено и забравено.
След лека лоботомия "сините" фенове също имат шанса да забравят старите времена и да се присъединят към лудогорските "орли" в Разград, където титлата заседна яко и едва ли скоро ще бъде изкарана оттам.
По-инатливите обаче ще трябва да се откажат от футбола и да се ориентират към друг спорт, който се практикува с по-голям успех в столицата. Има и баскетбол, има и волейбол, хокея също го развиват столичаните. Но за най-популярната игра повече няма място, след като шепа далавераджии я разсипаха толкова успешно, че няма спасение.