Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Стоянов и Живко Коцев са давали показания за канала за контрабанда на цигари.
Калин Стоянов и Живко Коцев са давали показания за канала за контрабанда на цигари.

На петия ден от цунамито, треснало МВР, митниците и политиците: анонимен свидетел №3 май е главният секретар на МВР - обяснил, че поддържал отношения с баща и син Димитрови от лоялност към Бойко Рашков, ходели си семейно и разменяли подаръци

На петия ден от цунамито, треснало предизборно МВР, митници, политици, се случи нещо не така героично. Живко Коцев бе повален от стомашен вирус.

Така главният секретар на МВР излезе в болничен, а прокуратурата има готовност да му повдигне обвинение до края на седмицата. Премиерът в оставка акад.

Николай Денков

сезира

ad hod

прокурора

Даниела Талева,

защото и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов според него оказвал натиск върху Живко Коцев да напусне поста си (виж по-долу)

Срещу отиващия си министър-председател обаче можело да има насрещен сигнал за набеждаване, защото никой от изброените не бил карал главния секретар да си ходи.

Тези нови сюжетни линии се преплетоха в понеделник, два дни след като стана ясно, че Живко Коцев е поддържал контакти с баща и син Марин и Стефан Димитрови - хасковски бизнесмени, близки до арестуваната шефка на митниците Петя Банкова и до сочения за виден контрабандист Никола Николов-Паскал.

Той пък още не е открит,

предстои

прокуратурата

да издаде

европейска

заповед за

задържането му

макар неофициално да се знае, че Паскал живее на 28 км от Кавала.

В ареста остават Петя Банкова и Стефан Димитров, а Марин Димитров е в “Пирогов”, след като в събота му прилоша, преди да бъде въведен в съдебната зала.

Стефан Димитров и Петя Банкова в съда
Стефан Димитров и Петя Банкова в съда

От държавното обвинение не изключиха списъкът на обвиняемите да се разширява.

Че Живко Коцев може да бъде обвинен по делото за контрабанда, подкупи и пране на пари, се заговори още в петък. Ако стомашният вирус на Коцев не отмине, официалното обвинение може да се забави.

Но дори и с обвинения - вероятно конкретните текстове ще са за престъпление по служба, участие в престъпна група и подкуп (за часовника за 50 хил. лв, с който позира на снимки - б.р.), това не е пречка Коцев да изпълнява длъжността главен секретар на МВР.

Според близки до разследването по делото за контрабандата той е дал показания като анонимен свидетел №3.

Разпитът му

продължил два

часа на 3 април

в ранния следобед в антикорупционната комисия. В медиите се появиха откъси от разпита, но разследващи твърдят, че това е една малка част.

Анонимен свидетел №3, за когото се предполага, че е Коцев, обяснява, че познава Марин Димитров от 2022 г. Първоначално срещите им били бегли, запознали ги колеги. После, когато се запознал и със сина Стефан, научил, че двамата са в близки отношения с Бойко Рашков.

Той

посещавал

дома на бившия

вътрешен

министър и там

виждал

Димитрови,

което потвърдило информацията, че те са в добри отношения.

Моята лоялност към Бойко Рашков е основната причина да поддържам контактите си с Марин и Стефан, твърди анонимен свидетел №3. До него обаче служебно достигнала информация, че двамата се занимавали с контрабанда на цигари. Кога с намеци, кога директно те го питали дали може да подпомогне тяхната дейност. Свидетел №3, за когото се подозира, че е главният секретар на МВР, твърди, че никога не е имал зависимости от бащата и сина, но си гостували, ходили и на семейни тържества и съответно си разменяли подаръци. Поддържал тези контакти, за да черпи информация от тях.

Пак

покрай

Димитрови Коцев

се запознал и с

Паскал

Когато обаче научил с какво се занимава, избягвал лични срещи.

Свидетелят (Живко Коцев ) разбрал, че Стефан Димитров се познавал и с Банкова, но търсел съдействие за по-близък контакт с нея, както и искал тримата да провеждат общи срещи. Че Стефан е организирал подобна среща, стана ясно в Софийския градски съд, когато се гледаше мярката за неотклонение на Банкова и Димитров-син.

Съдия Тони Гетов

критикува, че

двама души на

ръководни

позиции в

държавата

се срещат в присъствието на трети човек и дори го ползват като посредник.

Анонимният свидетел твърди още, че Стефан Димитров бил човек, който обичал да парадира с познанства с хора на ръзлични нива в държавната администрация. Дори да имал бегли познанства, звънял по телефона или изпращал есемеси на такива служители, когато бил в компанията на други хора, за да се похвали с контактите си на високо ниво.

Натиск за оставка (официално по Денков) или "със сълзи молил" да говори (неофициално според прокурори )?

Две версии, коренно различни, но еднакво емоционални, има за дните и часовете, в които Живко Коцев подава оставка.

Премиерът Николай Денков сезира специалния прокурор, който разследва главния, че Борислав Сарафов е оказал натиск върху главния секретар на МВР да подаде оставка. Академикът узнал детайлите от писмен и устен доклад, който написал самият главен секретар. Натискът бил упражнен в кабинета на Сарафов на 3 април, пише Денков до Даниела Талева. На Коцев било казано, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и арестуван. На разговора били и шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев.

Късно вечерта в сряда натиск върху Коцев оказал и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той предоставил на своя колега предварително изготвено заявление “с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване”.

От държавното обвинение пък още от петък разказват своята версия, но неофициално. Че когато узнал за разработката срещу Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови,

Коцев сам настоял за

срещата със Сарафов

Двамата се познавали отдавна и помежду им имало приятелски отношения. Нещо повече, Коцев “със сълзи на очи молил” да бъде изслушан на 3 април и изразил готовност да съдейства на разследващите. Така главният секретар се озовал на етажа на главния прокурор в Съдебната палата. Който е посещавал кабинета на Сарафов, а и на предшествениците му, знае, че телефоните на всички гости се заключват в кутии.

Живко Коцев направил същото. Водил е разговори да стане анонимен свидетел, като настойчиво е питал какво му гарантират разследващите като защита. Това се случило, след като Банкова и Димитрови бяха отведени в Комисията за противодействие на корупцията в сряда по обед, като обаче в медиите вече имаше информация, че акцията е свързана с контрабандиста Паскал. Разпитът на Коцев бил следобед в КПК. В четвъртък преди обед беше оповестено, че главният секретар е подал оставка “по лични причини” и че дори ще се насочи към ново поприще.

Второто му отиване

в прокуратурата било

в четвъртък, за да

отключи телефона си Тогава бил придружен от адвоката си Илиян Василев. А ден по-късно - в петък, Коцев даде брифинг заедно с премиера Денков, на който оттегли оставката си и се върна на поста в МВР.

Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства и пита защо е извършено претърсване на дома на Коцев и има ли връзка между двете срещи в прокуратурата и претърсването.

И министърът на правосъдието Атанас Славов поиска Висшият прокурорски съвет (ВПС), Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова също да проверят.