Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Охранителна камера, заснела среща на Петя Банкова и Стефан Димитров
Охранителна камера, заснела среща на Петя Банкова и Стефан Димитров

Прокурорът по делото Илиян Точев на въпрос защо главният секретар на МВР не е обвиняем: Делото е едва на 72 часа, кръгът на обвиняемите може да се разшири

Шефката на Агенция "Митници"  Петя Банкова е имала многократни срещи и комуникации чрез есемеси със Стефан Димитров, който заедно с нея е задържан по обвинението за контрабанда, подкупи и пране на пари. Той е смятан за близък до смятания за крупен контрабандист Никола Николов-Паскал. Двамата пътували до Румъния.

Една от срещите на Банкова с Димитров била пред 5-звезден хотел в Правец. Двамата били заснети от охранителни камери.

Охранитлена камера заснела среща на Петя Банкова и Стефан Димитров пред хотел в Правец
Охранитлена камера заснела среща на Петя Банкова и Стефан Димитров пред хотел в Правец

Днес СГС остави Банкова и Стефан Димитров в ареста. Бащата на Стефан - Марин Димитров, който също е задържан, не беше в залата, защото му стана много зле и по спешност беше откаран в "Пирогов".

Извън съдебната зала, след края на делото,  адвокатите на Петя Банкова - Аделина Натина и Людмил Рангелов коментираха доказателствата и разминаванията между това, което те казаха в залата и това, което обяви съдия Тони Гетов в своето решение. 

Аделина Натина обясни, че първоначално Банкова е твърдяла, че не познава баща и син Стефан и Марин Димитров, защото не знаела, че това са същите хора, "с които запознанството идвало от служител на ДАНС".

  "Представени й са от главния секретар на МВР Живко Коцев", добави адвоктаката. В съдебната зала съдия Тони Гетов пък посочи, че именно Стефан Димитров е бил човекът, който е организирал срещите на Банкова с Живко Коцев.

 "Това лице (Стефан Димитров - б.р.) познава и министъра на вътрешните работи. Познава Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно да има престъпна деятелност", обясни още Натина. 

По отношение на срещата в Правец адвокатката  уточни, че родителите на Петя Банкова живеели в Ботевград. Те били възрастни хора и тя всеки ден ги посещавала, освен това там учела и дъщеря й.  

"Те (Банкова и Димитров - б.р.) отиват да пият кафе, това още не е криминализирано," добави Натина.

Попитан дали в показанията на анонимен свидетел №3, дадени по делото, се разбира, че това е Живко Коцев, адвокат Людмил Рангелов лаконично каза: Не потвърждавам и не отричам.

 Извън залата коментираха и прокурорите по делото. Те са трима - Виолета Марчева, Магдалена Николова и Илиян Точев. 

Попитан защо главният секретар на МВР Живко Коцев не е обвиняем, при положение, че има снимка, на която се вижда, че получава много скъп часовник от Стефан Димитров, прокурор Точев обясни, че делото е едва на 72 часа. Тепърва щели да се събират и анализират доказателства и кръгът на обвиняемите може да се разшири.

Прокурорът беше попитан и дали се изследват връзки на Стефан Димитров с бившия вътрешен министър Бойко Рашков. В съдебната зала стана ясно, че Стефан Димитров бил близък и до него.

"Не е разпитван като свидетел, разследват се всички версии", обясни прокурор Точев.