Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божанов-Нотариуса
Мартин Божанов-Нотариуса

Бившата шефка на СРП Невена Зартова била трудна за комуникация, много отсъствала, след като почнали проверките, твърдят заместниците ѝ

Невена Зартова СНИМКА: Николай Литов
Невена Зартова СНИМКА: Николай Литов

Прокурорската колегия, която вече е Висш прокурорски съвет, е решена дори да поиска от хотел в Банско списък на регистрираните гости, за да разбере кои обвинители от Софийската районна прокуратура (СРП) са купонясвали с Мартин Божанов-Нотариуса. Това се разбра на заседание на кадровия орган в сряда, където отново основната тема беше убитият лобист в съдебната система.

Става дума за коледен банкет на СРП в зимния курорт през 2021-а. На него бил и Божанов. Колеги на бившата шефка на СРП Невена Зартова ѝ казали, че и той е бил там, разкри тя пред депутатите миналата седмица. На банкета

били 60-70

човека,

но никой не си

признава

Четиримата заместници на Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова и Тодор Куюмжиев, които подадоха оставки малко преди нея, бяха изслушани от кадровиците в сряда. Те отрекоха да са ходили на банкета.

Затова Огнян Дамянов призова прокурорите, които са били, да дойдат, за да отговорят на въпросите, свързани с присъствието на Нотариуса.

Очевидно някой е бил. И има два варианта. Първият - във ВСС има списък с всички прокурори от СРП и може по него да ги призовем и да ги питаме дали са били и какво са видели. Вторият е тези, които са били, да сезират Прокурорската колегия. Моля тези, които са били, да спестят унижението на останалите и да дойдат тук. Рано или късно ще се разбере. Колегите са се регистрирали в този хотел, но да не стигаме дотам, затова ги призовавам да дойдат, каза Дамянов.

После обясни какво ще следва, ако поканата не бъде чута: Следващата седмица ще представя списък на прокурорите в СРП, включително и на администрацията, и ще направим график.

Преди обаче да почнат да викат обвинителите един по един, кадровиците решиха да изпратят протокола от заседание на и.ф. шефката на СРП Светлана Митева. Тя трябвало да го сведе до знанието на обвинителите и те да решат какво да правят.

На следващото заседание

колегията

ще изслуша

съдебния

администратор

и секретарката

на Зартова

От тях очаква да ги осветлят за купона и за посещенията на Нотариуса в СРП.

От думите на земестниците на Зартова стана ясно, че миналата година, когато имало постоянни проверки, тя много отсъствала. Поначало според тях тя

била обрана,

трудна за

общуване и не

споделяла нищо Мима Куцкова например имала влошена комуникация с шефката си в последните осем месеца.

В този период тя отсъстваше дълго и се наложи да я замествам, поради което нещата станаха още по-сложни, каза Куцкова. Тя имала една преписка от 2017 г., по която фигурирало името на Божанов, като ставало дума за отправени заплахи. По нея прокурорката постановила отказ да се образува дело, който не бил обжалван. Имала и едно разследване за изнудване, по което разпитала Божанов и адвокат Велимир Атанасов като свидетели от страната на пострадалия.

Колежка ме беше видяла, че го изпращам, и ме попита:

Ти не знаеш ли

кой е това?

Виж записа на Антикорупционния фонд. Тогава разбрах кого съм разпитвала. Не ми е предлагал никакви карти, не ме е канил в клубове, каза още Куцкова.

Тя била виждала Божанов два пъти да влиза в кабинета на Зартова, а адвокат Велимир Атанасов - много пъти.

Колегията изслуша и адвокат Александър Червеняков, чиито клиенти са гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос. Повод за поканата към него е интервю на един от тях в “24 часа”, в което разказва как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Божанов. Дикос твърди, че апелативният прокурор на София Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: “Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим”.

Такава среща била отказана.

Човекът не се представи с името си. Каза само, че се обажда от името на Димов относно проблем с мои клиенти. Не каза имена, каза гръцки граждани. Имам и други клиенти гърци, но в този момент беше подета атаката към моите клиенти, включително повдигане на обвинението. Логическата връзка беше такава, а и аз споделям с клиентите си каква информация получавам, обясни Червеняков.