Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Огнян Минчев

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Проф. Огнян Минчев СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Ако гледате някого по три пъти на ден - в три различни телевизии, значи някой плаща за това той да ви говори и да ви убеждава за нещо. Или той самият плаща за това, за да може да прави повече пари с публичното си присъствие. Понякога това масирано медийно присъствие е съчетано с притежаване на социологическа агенция. Така той комбинира две роли, които е редно да бъдат разделени.

Първата роля - да произвежда демоскопски данни, достоверни или не. Втората - да използва данните (истински или манипулирани), за да ви "продава" политически внушения като "анализи". Това е бизнес - може би неетичен, може би прекалено арогантен, но бизнес, който не може да бъде спрян - поне не и в България. Какво може да се направи?

Ако имате свои позиции - граждански, политически, ценностни - постарайте се заедно с вашите съмишленици да си осигурите публичен достъп за тяхното популяризиране. Дали ви харесва или не - тази обществена система функционира по този начин. Преди 10-15 години една североизточна империя започна в цяла източна Европа, включително в България, масирана пропагандна кампания в полза на своята неоимперска стратегия. В България тази империя купи много медии, купи водещи журналисти, коментатори и чиновници - политически, медийни, правосъдни... Тази кампания е "подпряна" с много пари - пари от нефт, пари от газ, пари от системна корупция в полза на чужда и местна олигархия.

Българският държавен връх години наред мълчи за тази кампания. Мълчи и не прави нищо срещу нея - защо ли? Демократични партии и техните лидери оползотворяват течащи пари от щедри спонсори, но не си мърдат пръста да защитят от масовата пропагандна отрова своите избиратели и техните интереси, включително националния интерес.

Изисквайте от тях - когато ви приказват приказки на едро и сипят обещания за какво ли не. Иначе - чичковците със социологически бизнес и свръхчесто телевизионно присъствие ще продължават да ви облъчват. В тази обществена система не можете да ги спрете. Просто превключете канала - ако изобщо гледате телевизия. И се постарайте вашите възгледи и послания да стигнат до максимално голям брой хора. Има много начини за това.

От фейсбук