Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на фоторепортера на "24 часа" Румяна Тонева илюстрира перфектно тоталното безумие по време на дербито. От сектор с привърженици на "Левски" към вражески измежду двама фена е излетяла сигнална ракета. Останалите привърженици и полицаи наблюдават от разстояние.
Снимката на фоторепортера на "24 часа" Румяна Тонева илюстрира перфектно тоталното безумие по време на дербито. От сектор с привърженици на "Левски" към вражески измежду двама фена е излетяла сигнална ракета. Останалите привърженици и полицаи наблюдават от разстояние.

Преди няколко години на вечното дерби една полицайка бе обгорена, и то доста зле, от изстреляна ракета. Всичко мина и замина. В събота нейните колеги решиха, че точно мачът е най-хубавото време да стоят с ръце в джобовете, докато към двете агитки летят същите ракети. Към жени, деца, възрастни.

Всичко според МВР е наред. Суха справка след мача, 16 арестувани и прочее. Двама хванати със забранена пиротехника?! Хора, пред очите ви ще стане сакатлък! Или както се казва, вие отговаряте за реда, а не за безредиците, нали?

Как така, при толкова “строг” пропускателен режим, тези неща влязоха на стадиона? Нека някой поеме отговорността и да обясни. На обикновения запалянко, който пострада от ракета.

Оправдания винаги има. Някой ще обяви, че са вкарани с хореографията. Ми тогава защо не проверихте хореографията, бе хора? Не е толкова сложно.

Ако пък са внесени през входовете, още по-зле за вас. Иначе може да се правите на интересни на журналистите и да ги пребърквате, все едно те внасят ракетите. Ако е така, обявете го пред всички. За да знаем от кои колеги да се пазим.

Колко сложно е наистина да има охрана на обществения ред по време на мачове? Особено дербита. Едва ли е толкова тежък и непреодолим проблем. Ами поне колежката си пазете, ако не искате другите. Нали са запалянковци, някакъв друг вид хора. Поне за вашите си гледайте и действайте.

Скоро може да очакваме да се внесе и ПТУРС на някой от родните стадиони. За тези, които не знаят, става въпрос за полууправляем ракетен снаряд. Или пък гаубица за по-лесно.

БФС също има сериозна вина с половинчатите си наказания в зависимост от отбора. Преди години заради хвърлена монета по длъжностно лице, както е официалният термин, бе затворен стадионът на ЦСКА. Сега за същия случай стадионът в Пловдив първо бе затворен, ама после апелативната комисия намали наказанието. Сигнал за какво е това? Че има наши клубове, както и по-наши. При това положение защо да не се хвърля и мята? На кого му пука.

Виновните са клубовете, които от години търсят начин полицията да не е вътре в стадиона. Имали охранители, стюарди. Дрън, дрън. Мога да се подпиша, че точно през тях са вкарани ракетите.

Сега ще си платят глобата, а БФС ще изхарчи парите за някой банкет. И безумието ще продължи.

Сега някой ще възроптае, че всъщност феновете са най-виновни, след като са внесли тези неща на стадиона. Има логика и в това, но българският народ е казал, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Агитките внасят това, което им е разрешено. Дори без знанието на клубовете. Но може би със знанието на някого от униформените, затворил очи при проверката.

Много бързо се забравиха убитите по родните стадиони. Защото имаше и такива. Вероятно сега тактически се избягва нова трагедия, за да се вземат някакви мерки. Но за хвърлени предмети с последствия глобата е 3000 лева. Смъртта също е последствие. Само ни остава да се молим да не стигаме отново до нея. Защото просто за такъв футбол като на вечното дерби не си заслужава.