Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Климатичният феномен от векове е една от най-големите заплахи за живота на хората от двете страни на Тихия океан

Преди около 1500 години на тихоокеанското крайбрежие на Перу няколко двойки воини се изправят в битка на живот и смърт пред погледа на притихнала и благоговееща тълпа. Те са от народа моче, който между III и VIII век от н.е. е имал процъфтяваща цивилизация по тези земи. Битките трябва да определят кои от воините ще трябва да направят най-скъпата жертва в името на своите сънародници.

Загубилите ще бъдат принесени в жертва на забравените древни богове на моче. В замяна за живота им жреците ще поискат спирането на вече продължаващите с месеци проливни дъждове, които унищожават реколтата и домовете на народа им. Клетниците, които ще дадат живота си за тази кауза, ще бъдат брутално разсечени пред погледа на своите сънародници, а жреците ще пият ритуално от кръвта им пред събралото се множество. Боговете трябва да видят това и да върнат своето благоволение към хората. След няколко седмици времето ще се стабилизира, а животът на хората ще влезе в своето обичайно русло. Жертвата ще върне реда.

Това е картината, която археолозите рисуват днес, анализирайки откритите при разкопки артефакти и рисунки, останали от изгубилия се в океана на времето народ. Историците забелязват, че веднъж на няколко години, сякаш обладани от зъл дух, жреците на моче изпадат в истинска кръвожадна лудост, която за кратко време взима живота на стотици воини – и свои, и пленници. Отговорът на въпроса защо се наблюдава подобна цикличност в жертвоприношенията на моче може би вече е открит. И то на изненадващо място – не в разкопките в техните древни градове, а в датчиците на няколко климатологични шамандури, плаващи из безбрежната шир на Тихия океан, на хиляди километри от бреговете на Перу. Това именно е апаратурата, която основно се използва днес, за да се проследи един от най-необяснимо проявяващите се климатични феномени на Земята – „Ел Ниньо“. „Момчето“, както се превежда от испански името на това явление, е убедителен пример за това колко крехко е уж господстващото ни място в природата. Лека промяна в температурата на повърхностните води в средата на Тихия океан води след себе си поредица от взаимносвързани събития, които в крайна сметка резултират в катастрофални климатични катаклизми из гъстонаселените земи по периферията на Пасифика. От векове Ел Ниньо предизвиква страх и глад, и както видяхме от историята на народа моче, е ставал дори повод за масови човешки жертвоприношения, като безполезен опит да се умилостиви по принцип безстрастната природа.

Но какво е това явление, което веднъж на няколко години така драматично променя климата на огромна част от Земното кълбо? Повече подробности четете в хартиеното издание на брой 6/2023 на сп. "Космос".