Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къро бе убит миналата седмица.
Къро бе убит миналата седмица.

Васил Божков и Цветан Василев изчезват законно, Антони Тренчев от “Нексо” бе обвинен задочно, Братя Галеви тръгват дни преди окончателната присъда

Христофорос Аманатидис - Таки вече няма обвинения, Къро до последно движи с истинския си паспорт, Ружа получава “полицейска информация от собствените си контакти” в България

По-голямата част от издирваните за тежки престъпления българи са напуснали България с легалните си паспорти. Бегълците от правосъдието често пъти се изпаряват малко преди белезниците да щракнат на ръцете им. Научават, че са мишени на прокуратурата и властите у нас от свои източници и се спасяват месеци, седмици или дори дни по-рано. Заминават за топли места, където липсата на правна спогодба с нашата страна пречи на екстрадирането им.

Спецакцията срещу офисите на Васил Божков например започна през януари 2020 г., а той напусна България буквално дни преди претърсванията и след като в парламента беше внесен законопроект за отнемане лиценза на частните лотарии. Твърдеше се, че заедно с бизнес съдружника му Георги Попов са отпътували с валидни служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи нa 26 aвгуcт 2019 г. Свидетелството било анулирано едва нa 17 фeвруaри 2020 г., точно когато беше отправено искането за връщането му у нас.

От Външно обориха тази информация: “Няма данни Васил Божков да е използвал служебния си паспорт, издаден от МВнР през 2019 г., включително при последното си напускане на страната. Георги Попов също не е напуснал страната със служебен паспорт при последното си излизане от България.”

Все пак стана ясно, че министерството е издало служебен паспорт на Божков през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението “Български съюз за физическа култура и спорт”.

Самият той обясни, че пътуването му е било предварително замислено и е станало с личния му самолет. Отишъл в Дубай по работа заедно с Георги Попов, а след 2-3 дни Попов щял да се върне у нас, като самолетът му ще вземе Бобокови и жена му, за да отидат на предварително планирана почивка в Тайланд. Започналата акция го принудила да остане в арабските емирства, където след обиските на офисите му беше задържан и отведен в Абу Даби. Божков прекара 3 седмици зад решетките и твърдеше, че за това време никой не го е търсил. Успял да намери телефон, за да се свърже с местен адвокат и да го наема, за да го освободят.

Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който днес живее в Сърбия, избяга от България само десет дни преди да бъде издадена заповедта му за арест на 28 юли 2014 г. Оттогава българските власти настояват за екстрадирането му, но то не се случва. През април тази година стана ясно, че банкерът лично е подал молба за издаване на нови документи за самоличност в посолството ни в Белград, които са взети от адвоката му Константин Симеонов с пълномощно. Издаването им станало преди време, докато той бил още с мярка подписка по делото за екстрадиция.

В момента бившият шеф на КТБ е подсъдим за присвояване на 2,6 млрд. лв. от банката. Той има издадена европейска заповед за арест още от 2014 г., както и втора за пране на пари от КТБ. През март тази година името на Василев отново се споменаваше в редица медии, след като прокуратурата излезе с разкрития, че той участва в заговор за дискредитиране на главния прокурор и висши полицаи.

Шефовете на “Нексо” Антони Тренчев и Коста Кънчев са в Дубай. Обвиняеми са за пране на пари, данъчни престъпления и измами. През март те пътуваха до Сърбия, където живее Цветан Василев. За местонахождението им се разбира по време на рутинна паспортна проверка. Сръбски гранични полицаи установяват, че двамата са обявени за издирване с европейска заповед за арест, както и от Интерпол. Кацнали на летището в Белград с полет от Дубай в 23,05 часа. Пред властите обяснили, че възнамеряват да напуснат страната още същия ден следобед и няма да се задържат за дълго. Малко по-късно Софийската градска прокуратура изпраща превод на сръбски език на издадената заповед за задържането на Тренчев и Кънчев за 72 часа.

През януари тази година прокуратурата влезе в офисите на “Нексо” в София и съобщи, че разследва “организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления”. Обвинени бяха четирима души от компанията, двама от които бяха обявени за издирване.

“Нексо” отхвърли обвиненията и каза, че ще съди държавата, а Антони Тренчев допълни, че акцията срещу тях е политически мотивирана.

С легални документи страната може да е напуснал и Христофорос Аманатидис - Таки, срещу когото през юни 2009 г. прокуратурата повдигна задочни обвинения затова, че е ръководил престъпна група за разпространение на наркотици и нанасяне на средни и тежки телесни повреди. През 2014 г. обвиненията към Таки бяха свалени. Делото продължи за останалите 18 от групата. Част от тях бяха оправдани, а други осъдени. Процесът е висящ на втора инстанция. Срещу Аманатидис имаше и европейска заповед за арест. Той обаче беше в неизвестност отпреди издаването й, а властите твърдяха, че е заминал дни по-рано.

През 2012 година е обявен за международно издирване и в системата на Интерпол, а 48 часа по-късно е задържан в Дубай. Веднага е освободен от ареста заради липса на спогодба между България и Дубай за екстрадиция. През април 2015 г. разследването на прокуратурата срещу сочения за наркобос Христофорос е прекратено и той се отървава от цели три обвинения - че от началото на 2007 г. до 31 май 2009 г. в София е образувал въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на телесни повреди; че до януари 2009 г. с Ицо Исуса са подбудили други лица да извършат грабеж, придружен с побой; и че през 2008 г. отново с Ицо Исуса са склонили други лица към нанасяне на побой.

Софийската градска прокуратура прекратява разследването срещу него заради липса на достатъчно доказателства. Той спокойно може да се връща у нас, както и да пътува по света, тъй като падналите обвинения са същите, заради които е обявен за международно издирване, включително и от Интерпол.

Разстреляният в РЮА Красимир Каменов-Къро също напуска България с легални документи, когато тук все още не тече разследване срещу него. Едва през март 2023 г. Софийската градска прокуратура го обвинява като подбудител на убийството на бившия служител на МВР Любомир Иванов, който беше застрелян през 2022 г. в кв. “Лозенец”. Това се случи дни след като името на Каменов е намесено в “заговор” за свалянето на висши полицаи и магистрати, включително и главният прокурор Иван Гешев. Прокуратурата пусна записи, в които Къро е главно действащо лице и говори със свой приближен.

След разстрела му стана ясно, че той е живял в Република Южна Африка от 2008 г. насам и е пътувал до последно с паспорт на собственото си име, без никой да го притеснява. Каменов попадна и в листата на Интерпол с червена бюлетина, но преди изобщо да бъде задържан, стрелци ликвидираха него и жена му в дома им в Кейптаун.

Бившият мъж на фолкпевицата Лияна - турчинът Махмуд Йозджан , който днес се издирва от Интерпол, където наскоро бе публикувана и снимката му, напуска страната ни с фалшив паспорт. Той има задочна присъда от 17 г. за трафик на 33 кг хероин. Махмуд бе арестуван в България преди време с подобно обвинение и бе осъден като наркобос. Преди да му сложат белезниците и да го приберат зад решетките, той успя да избяга от България.

Предупреждение, че ще бъде арестувана, от източници в родината си получава и Ружа Игнатова, която липсва от 25 октомври 2017 г. Файлове от срещи на Европол, разгледани от Би Би Си, показаха, че търсената от ФБР за измама с криптовалута на стойност 4 млрд. долара, е разбрала за готвения арест месеци по-рано. За това свидетелствали документи, които имал Франк Шнайдер - бивш шпионин. От тях ставало ясно, че Ружа се е сдобила с “полицейска информация от собствените си контакти” в България. В деня на изчезването си тя е в страната ни и заминава с полет за Атина. Местоположението й днес е неизвестно.

Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, също отпътуват напълно безпрепятствено. През 2012 г. двамата получиха ефективни присъди за рекет и изнудване, но преди да ги чуят и да бъдат задържани, изчезнаха изненадващо за службите. Обвинението твърдеше, че дупнишките бизнесмени са изпрали над 35,5 млн. лв. за 8 г. на Сейшелите и в други екзотични страни. За преводите са използвани фалшиви документи.

Седмица след като Върховният касационен съд окончателно осъди Галеви, те се изпариха. Съдебната охрана не ги откри на адресите им. Години наред имаше спекулации за това къде се намират. Сред предположенията бяха Южна Африка и Дубай. Въпреки че Ангел Христов се прибра у нас тихомълком и почина от инфаркт, от Пламен Галев все още няма следа. Той продължава да се издирва с червена бюлетина.

Сред задържаните с фалшиви паспорти извън България е Васил Качиков - Качика - разследван за убийството на Косьо Самоковеца. Той беше арестуван при акция в центъра на Сливен на 23 септември 2009 г. Беше уличен в изнудване на гражданин, отправяне на закани и заплахи спрямо него и членове на неговото семейство по повод незаконно отдадени парични суми и спор за размера на главницата и лихвата. Качика е регистриран многократно за престъпления. Срещу него е водено и следствено дело през 2000 г. за убийство. Доказано е, че се занимава с трафик на хора с цел проституция. Успя да се укрие, но след пет години беше задържан във френския град Ница с фалшиви документи за самоличност. След екстрадирането му в България излежа 7-годишна присъда, но ефективно остана в затвора 4 г., защото го освободиха предсрочно за добро поведение.

Районен съд Сливен му даде и осем месеца условно с тригодишен изпитателен срок за използване на подправен задграничен паспорт с чуждо име. Фалшивият документ за самоличност Качиков е показвал при преминаването си през ГКПП Промахон, Гърция, и през ГКПП Ново село на 4 февруари 2004 година. Същият паспорт е използвал и в Лил, Франция, пет месеца по-късно.

Убиецът от дискотека “Соло” Илиян Тодоров също беше открит и задържан, но в Узбекистан след 12 години в неизвестност. Арестът му се случи, след като той опита да се качи с паспорт менте от летището в Ташкент в самолет за Истанбул. На място властите се усъмняват, че документът му е фалшив, а снимки, изпратени до властите у нас, след направена експертиза доказаха, че човекът със свидетелството е издирваният у нас Илиян Тодоров. Прокуратурата в Узбекистан образува досъдебно производство срещу него за документно престъпление.