Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов
КАДЪР: БНТ
Александър Йорданов КАДЪР: БНТ

ПАМЕТ: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

На 7 май, но през 1945 г., в 02,41 ч. след полунощ Германия подписва своята пълна и безусловна капитулация във Втората световна война. Това става във френския град Реймс.

Капитулацията е подписана от началник-щаба на германската армия генерал Алфред Йодл в щаба на главнокомандващия съюзническите армии в Европа - американският генерал Дуайт Айзенхауер. Предвиден е срок до края на деня и по-точно до 23.01 часа централно-европейско време, за да бъдат информирани войските по всички фронтове. Така приключва войната в Европа, но световната война продължава в Тихия океан до капитулацията на Япония на 2 септември 1945 г.

А 9 май е Ден на Европа, а не на "победата". Освен ако не си мислим, че руснаците са бавно загряващи реотани, които са вдянали едва след два дни, че са "победители".

Що се отнася до т.нар. "Безсмъртен полк" у нас, то това е, както многократно съм отбелязвал, "марш на лъжата и поход на наглостта". Но за тази провокация - след два дни. Днес е Денят в който през ХХ век приключва войната в Европа. Празничен ден!

От фейсбук