Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от негативните ефекти на атентата срещу Гешев е загубата на доверие спрямо България. Това се усеща в Брюксел. СНИМКА: Велислав Николов
Един от негативните ефекти на атентата срещу Гешев е загубата на доверие спрямо България. Това се усеща в Брюксел. СНИМКА: Велислав Николов

Доверие трудно се печели и лесно се губи. Един от негативните ефекти на атентата срещу Главния прокурор е загубата на доверие спрямо България. Това се усеща в Брюксел. В този смисъл, атентатът ще рефлектира, колкото и това да звучи странно, и върху българската позиция за отношенията ни със Северна Македония.Той се възприема като доказателство за слабостта на държавата ни и на този фон прави все по-симпатична позицията на Скопие. И това ще проличи много скоро при приемането от Европарламента на Годишния доклад за Северна Македония. Защото държава, в която политическата криза ескалира до степен да се извърши атентат срещу Главния прокурор не буди респект със своите позиции. На нея не и се вярва. Още повече, че кризата у нас продължава повече от две години. А това е много време или поне достатъчно за загуба на доверие. В този контекст на нестабилност се вписва и поведението ни спрямо руската агресия срещу Украйна. Дипломатично казано това поведение е противоречиво. Делата се разминават с думите. Не са спекулация предположенията за руска следа в атентата срещу Главния прокурор. Изразените от него в Киев позиции са достатъчно основание лица и организации у нас свързани с кремълския режим да организират убийството му. Да се ликвидират противници на Кремъл е познат руски "специалитет".

Не съм оптимист относно възможността да бъдат разкрити поръчителите и извършителите на престъпното деяние. България вече е дестабилизирана държава в резултат на т.нар. промяна и това ще проличи и в разследването на този терористичен акт.

А що се отнася до Брюксел тук са изумени, че партия, която е загубила изборите вече реди правителство и очаква победилата на същите избори партия да подкрепи едно такова менте правителство. Този странен подход също усилва недоверието в страната ни. Защото ЕС е съюз на правилата, а не на изключенията от тях.

Изобщо: нова вълна от несигурност, нестабилност и недоверие! Това е резултатът от опита за убийство на Главния прокурор Иван Гешев.