Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Поптодорова
КАДЪР: Нова
Елена Поптодорова КАДЪР: Нова

По думите й посланици постоянно питат дали ще оцелее правителството

"България трябва да даде военна помощ на Украйна. Не бива да има страх, уплах, защото е срамно". Това заяви пред Нова дипломатът и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

По думите й за пръв път думата, която определя сигурността в Европа не е английска, а е немска - zeitenwende - преобръщане. "Шолц произнесе декларация още на 24 февруари - при избухване на войната. Имаме тотално ясна законова основа да окажем такава помощ на Украйна. Да купиш машини без да имаш готовност да провеждаш бойни действия е абсурдно. Затова смятам, че беше неразумен опитът да се придобият машини с по-малка ефективност на бойни действия", подчерта Поптодорова.

Според нея необходимо е решението за изтребителите F-16, но закъсняло. "Може да бъде разсрочено плащане, но не можем да взимаме цената, извадена от това, което получаваме за нея. Има понятие "цена-ефективност", а слушаме само за цена. Непременно нашата армия трябва да се тренира да извършва бойни действия, не само да охранява", смята тя. И призова решението да не бъде вземане на базата на моментното оцеляване на политически партии.

"Водят се доверителни преговори. Важно е да има дълготраен експертен разговор между говорещите си на един език. Посланици постоянно ме питат дали ще оцелее правителството. Никой не желае нестабилност в България. Не бива да има съмнения в перспективността на НАТО", посочи Поптодорова.