Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Премиерът стреля в Гешев и ГЕРБ, но рикошетът удря коалицията

Някои пишман коментатори се нахвърлиха върху премиера Кирил Петков заради списъка с 19-те набедени, но неосъдени бандити, които той връчи на главния прокурор. Взет бил от гугъл, а това е несериозно. И какво правят вътре Маргина, Маджо, Вълка, Таки и други герои от историческото минало?

Не знае ли премиерът, че за греховете им отдавна има давност? И какво общо може да има този хвърчащ лист с правосъдието?

С правосъдието не, но с духа на нацията - да. А оттам - и с наближаващите избори.

Сарказмът на коментаторите ги издава като тесногръди буквалисти, които не се сещат за по-високата, духовната сфера. Те не виждат, че връчването на списък с някои от демоните на миналото е символичен ритуал, измиване на греха и изкупление. Ритуал, който прокарва чертата между калта на прехода и чистия плочник на новата власт.

Лидерите на ГЕРБ остават от другата страна на чертата, сред такива като Маргина, Маджо и другите герои. “И ти си от тях! - казва премиерът на главния прокурор - Покай се и бягай в манастир!”

Но Иван Гешев не е вчерашен, той ловко препрати списъка на Бойко Рашков.

Чисто юридически и това е безсмислено

- МВР има къде-къде по-богат

материал в досиетата си.

А и защо главният прокурор да е пощаджията между премиера и неговия министър? Така е, но Гешев прави чисто символичен жест. Той казва: Не ми се правете на вода ненапита, това минало е и ваше!

Гешев напомня, че в средата на 90-те, когато СИК и ВИС вилнееха, г-н Рашков бе шеф на Националната следствена служба. Следователно Рашков тогава си е затварял очите. Докато Гешев е бил младеж невръстен, деветата дупка на полицейския кавал.

По-старите си спомняме доста скверни дела, които потънаха тогава в небитието. Но пък Рашков е кадър на БСП, значи столетницата също има грях за това, че при Виденов СИК държеше цялата власт. После, при Костов, ВИС-2 се въздигна и също взе своето.

Да напомням ли, че главни прокурори през 90-те бяха Татарчев и Филчев - все кадри на автентичния СДС, който после стана ДСБ.

Днешният лидер на ДСБ пък по онова време бе секретар на МВР, а после и шеф на Националната служба за сигурност, така че той също е бил греховно пасивен.

Така че Петков стреля в каменна стена, а рикошетът улучва тези до него. Ако миналото е греховно, то принадлежи и на Рашков, и на БСП, и на ДСБ – а оттам и на управляващата коалиция. Но ако грешниците бъдат отстранени, няма да има правителство.

Според мен това е смисълът на играта със списъка – ПП се разграничава от калта на прехода, Гешев я дърпа вътре в кюпа, а

Петков се подготвя за разпада на коалицията.

Ако старите партии и играчи отпаднат от коалицията, остават младите министри и депутати от “Продължаваме промяната”. Когато Маджо, Маргините, Таки и всички останали са вършили своите небогоугодни дела, те са били невръстни младенци, следователно могат да започнат на чисто.

Но пък откъде тези нови управници са намерили пари, за да следват в САЩ и Великобритания? С малки изключения това са синовете и внуците на същите, които сложиха началото на грешния български преход – проспериращите в епохата на СИК и ВИС. Сега синовете се опитват да се очистят от греховете на бащите си, за да натрупат на воля своите собствени грехове.

Моментът е направо библейски. Например в Еремия (31 - 35) новото поколение евреи се оплаква на пророка, че е принудено да страда несправедливо за греховете на своите предци. А пророкът ги успокоява, че Бог скоро ще им даде нов завет:

“Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет; / Не такъв завет, какъвто направих с бащите им, В деня, когато ги хванах за ръка, За да ги изведа из Египетската земя; Защото те престъпиха Моя завет, Поради което Аз се отвърнах от тях, казва Господ.

Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде…”

Замислете се какво казва пророк Еремия – бащите ви престъпиха завета, затова Господ се отвърна от тях. Но Бог ще ви превъзпита и ще тогава ще ви прости.

Пророкът обещава ново начало. А дали Петков не се позиционира за нови избори? Когато вади духовете на миналото, той всъщност се развежда със своите партньори – и БСП, и СДС, и Рашков.

Те са част от миналото, което отне от народа усещането за справедливост. Раздухвайки жарта от големите грабежи, Петков все едно им казва – стига сте ми пречили!

Така списъкът на Петков допринася за разтурването на една и без това обречена коалиция. В същото време създава усещането, че иска да възстанови справедливостта, изгубена в самото начало на прехода. Ако наистина направи нещо богоугодно, ако се опита да върне на народа поне малко от награбеното, той ще хвърли народа в електорален възторг.

Какво може да върне ли? Вероятно нищо. Но аз бих предложил да се опита да направи чудото с някоя плажна ивица например. Лифтовете на Витоша. Къпалнята “Мария Луиза” в столицата. Евтиния ток. Евтината вода. Каквото и да е…

Дори и най-малката закъсняла победа на народа над мутрите от миналото ще превърне “Продължаваме промяната” в хегемона на близкото бъдеще. Уви, това е все едно от умрял човек писмо.