Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ливия Друзила – женена за друг и бременна, завърта главата на Октавиан Август

Прикрити в сумрака на сянката, дискретни актьори на световната сцена дърпат тайните нишки на историята. Наричат ги задкулисни играчи, съветници, сплетници, сиви кардинали.

Тези хора са пресметливи, хитри, находчиви, имат силна интуиция, която им помага да решават трудни проблеми и лесно да заобикалят подводните камъни. Те не могат да обяснят на какво се базира решението им, но почти винаги то се оказва правилно и е взето в точния момент.

Влиянието им е огромно, а средствата, които използват за манипулиране на обществото – неизброими. С тяхното участие доносничеството, шпионажът, фабрикуването на съдебни дела, провокациите и прочее достигат неподозирани висини.

Облечени във власт, някои от тези "задкулисни играчи" са моделирали съдбата на човечеството в сянката на знаменити исторически личности като Октавиан Август, Тиберий, кардинал Ришельо, Екатерина I, императрица Анна Йоановна, Адолф Хитлер.

Както в миналото, така и в наши дни световната политическа сцена си има своите влиятелни фигури в сянката на главните действащи лица. И както е казал Рузвелт: "В политиката няма нищо случайно! Човек може да е сигурен, че случващото се винаги е планирано!"

Ако социалните мрежи са съществували в Древния Рим, тогава статусът "всичко е сложно" в колоната на отношенията щеше да стои едва ли не при всяка известна историческа личност. Поне за Ливия Друзила (58 г. пр.н.е. - 29 г. сл.н.е.), която е съпруга на Октавиан Август, е точно така. Говори се, че деветнадесетгодишният император се влюбва в 23-годишната Ливия безпаметно въпреки факта, че и

двамата са

законно женени,

а Октавиан дори е във втория си брак.

Императорът дори не се смущава от факта, че новата му любима вече има един син и очаква второто си дете, бременна в шестия месец. Октавиан се развежда със съпругата си Скрибония в деня, когато тя му ражда дъщеря, и се жени за Ливия, която ражда втория си син три дни преди сватбата. Черешката на тортата е присъствието на сватбата на бившия съпруг на Ливия – той все пак е бащата на нейните деца.

Според мнението на историците бракът на Ливия и Октавиан бил щастлив. Те живеят заедно 52 години, което по стандартите на Античността е невероятно дълъг период както поради по-кратката продължителност на живота в сравнение с днес, така и поради известната свобода на нравите, пример за което е историята на тази двойка. Ливия притежава огромно влияние върху императора и се явява в ролята на сив кардинал по време на неговото управление. Доста активно, макар и негласно, тя се намесва в държавните дела. По нейна молба императорът помилва изпадналите в немилост, за да угоди на любимата си съпруга. Октавиан даже построява град и го нарича Ливиада.

Целта на Ливия е на всяка цена да укрепи позицията на своите синове и преди всичко на най-големия - Тиберий. Тя го оженва за полусестра му Юлия, дъщеря на Октавиан, и

всички негови конкуренти

по пътя към трона внезапно умират

един след друг. Според Тацит именно Ливия ги е елиминирала, а авторът на "Римската история" Дион се придържа към същата версия.

В резултат на това целта е постигната: след смъртта на Август Тиберий наистина се възкачва на трона. Ливия обаче не мирясва и продължава да играе ролята на сив кардинал и по време на управлението на сина си. Това напрежение води до открит конфликт и Тиберий, за да се отърве от властната си майка, напуска Рим завинаги и се установява на остров Капри в разкошната вила "Джовис" със стратегическо местоположение и фантастична гледка съм морето.

Кои са останалите знакови сиви кардинали, четете тук, тук, тук и тук.