Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Първите ни олимпийски шампионки в художествената гимнастика се оттеглят с огромен завет към следващите - бъдете №1. Диамантените момичета Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс изживяха своя сън по неповторим начин и предават щафетата, предизвиквайки наследниците си да не им отстъпват и да се борят за българско лидерство в световната гимнастика.

А кои са новите надежди?!

10 момичета влизат в състава на следващия национален ансамбъл. Това са два отбора - титулярен и втори, равностоен по подготовка на първия.

Тази стратегия старши треньорът Весела Димитрова налага още през несигурната ситуация заради пандемията от COVID с цел да се обезпечи подготовката за олимпийските игри в Токио. Тя смята за необходимо да работи усилено както с титулярките от националния тим, така и с втори състав по една и съща тренировъчна програма, за да се застрахова. Така има достатъчно добре подготвени състезателки, за да може при евентуален проблем всяка една да бъде заменена успешно.

Още през юни десетки нахъсани гимнастички се явяват на пробите за нов ансамбъл. От тях успяват само най-добрите.

Весела Димитрова предупреди да очакваме изненади от тях, защото са много различни от предшественичките си. Неслучайно тя стана треньор на 2021 г. Неин помощник-треньор остава и занапред бронзовата ни олимпийска медалистка Михаела Маевска.

Вая Драганова, капитан: потомственият лидер

18 години. Родена в София. Започва да тренира от 3-годишна в клуб “Велбъжд” - Кюстендил, при Валя Машова. Внучка е на една от основателките и дългогодишна председателка на Клуба по художествена гимнастика в Кюстендил Блага Шишкова.

По-късно грацията става състезателка на клуб “Левски Триадица” с личен треньор Марияна Памукова.

От съвсем рано се доказва като шампион и печели редица медали и първи места в престижни международни турнири. През 2016 г. е част от националния ансамбъл - девойки, с който участва на международен турнир в Япония. Преминава успешно в националния отбор по художествена гимнастика - индивидуално (жени). Още в края на 2020 г. става част от разширения състав на националния ансамбъл заради стратегията за подсигуряване на олимпиадата.

Вая успява да плени всички със своя талант и забележимо развитие във времето - нещо, което е отбелязвала и наблюдавала председателката на федерацията Илияна Раева.

Камелия Стоилова: дисциплинираният боец

20 години. Родена в София. Започва да тренира на 4-годишна възраст в клуб “Левски Илиана” с личен треньор Иванка Видолова. Извоювала си е куп медали от международни съревнования за деца и девойки.

След множество тестове и контролни Камелия добива право да бъде в състава на ансамбъл - жени, на България. От всички в отбора тя влиза най-слабо подготвена, а впоследствие бележи най-впечатляващ напредък от всички. Още тогава е определена за състезател с изключителна психическа устойчивост, дисциплина и трудолюбие. През времето тя е в най-близка връзка с диамантените момичета, преминавайки през техните трепети и трупайки безценен опит и респект към това, което тепърва трябва да отстоява и да надгради.

Именно Камелия отива в Токио като единствена резерва за ансамбъла, който в крайна сметка спечели злато, а тя изживява всички емоции неотлъчно до момичетата и ги подкрепя с каквото може.

Женина Трашлиева: реабилитираната миска бунтар

24 години. Родена в Бургас. От малка е гордостта на спортен клуб “Черноморец” - Бургас, като до 2014 г. става петкратна европейска шампионка. Същата година е коронясана и като Мис Свети Влас. Избрана е в основния състав на националния отбор на България по художествена гимнастика - индивидуално (жени), за 2015-а. Само няколко месеца по-късно Женина е освободена от тима по настояване на главния треньор Ефросина Ангелова и на ръководството на БФХГ, както и по личното убеждение на Илияна Раева.

“Причина за нейното освобождаване е системно нарушаване на дисциплината, неспазване на указанията на треньорите и създаване на неблагоприятна атмосфера, което пречи за нормалното протичане на тренировъчния процес - разяснява в специално писмо председателката на федерацията. - Искрено съжалявам, че талантът на Женина Трашлиева няма да бъде реализиран на световния подиум.

Считано от 1 април 2015 г., ще бъде прекратено изплащането на месечните й средства. Както и в срок до една седмица състезателката трябва да върне получената екипировка. Ще бъде предложено за утвърждаване от УС на БФХГ предложението на главния треньор на мястото на Женина Трашлиева да се включи Ерика Зафирова, следващата по класиране от селекцията, при същите условия.”

По ирония на съдбата Трашлиева е заменена точно от Ерика, която не позволи нищо да я отклони от пътя към златото в Токио. С днешна дата в сянката на нейния успех трябва да се доказва отново Женина, която, по всичко личи, си е заслужила втори шанс.

Петя Борисова: възвращенката

23 години. Родена в Павликени. Започва да тренира чак на 11-годишна възраст. Първо е в клуб ЦСКА, после преминава в “Академик”, а след това става състезателка на клуб “Авангард” с личен треньор Николай Боев. Преборва се за редица престижни титли и награди от международни изпитания. По мнението на много специалисти има талант и качества, за да бъде част от световния елит в гимнастиката.

Самата тя е признавала, че художествената гимнастика е нейният живот и не вижда бъдещето си извън нея. Мечтата й е да спечели медал от олимпиада.

Борисова отсъства известно време от спортната сцена, след като пожелава да се състезава за друга държава (предполагаемо за Черна гора). Решението на грацията се променя от нейното желание в края на 2019 г. да стане част от отбора на Весела Димитрова, виждайки своята възможност да блесне подобаващо. След провеждането на съответните разговори с ръководството на БФХГ Петя започва да се готви с втория тим на националния отбор, в който тогава са Камелия Стоилова, Марина Иванова, Галатея Герова и Натали Гигова. Към онзи момент нейното място в отбора не е сигурно, но днес тя е една от надеждите за много бъдещи триумфи под родния флаг.

Рейчъл Стоянов: момичето на Нешка

18 години. Родена в САЩ. От 7-годишна има двойно гражданство - българско и македонско. Живее и тренира в България в клуб “Левски”. Дълго време личен треньор на Рейчъл, допринесъл за нейното изграждане като спортист, е Нешка Робева.

Грацията се състезава за Северна Македония по време на световната купа по художествена гимнастика в София през 2019 г.

През 2021 г. тя се класира за финала на индивидуалния многобой и по ирония на жребия играе след световната и преди новата европейска шампионка. Постига най-високата си оценка на международната сцена и право за участие на световното първенство. Наред с похвалите за гимнастичката, която тогава е с личен треньор Валентина Симеонова, тя получава и специална награда “Изгряваща звезда” на световната гимнастика. През юни Рейчъл влиза в разширения отбор за ансамбъла.

Десислава Галионова: тв звездата

“България е номер еднo в световната художествена гимнастика благодарение на дами като теб!”

Това признава депутатът Христо Петров, или Ицо Хазарта, на Десислава Галионова през 2019 г. Тогава той е жури на “България търси талант”, а 13-годишната гимнастичка на клуб “Левски” стига до финала на шоуто, впечатлявайки с уменията си. Високи оценки към нея валят и от Катето Евро, която не пести похвалите си: “Детенце мило, ние имаме най-добрата художествена гимнастика в целия свят. Само се гордеем с вас - гимнастичките. Много ми хареса и ти пожелавам да стигнеш много високо! Като те гледам как се справяш, каква хубава фигура имаш и с какво голямо желание го правиш, съм сигурна, че ще стигнеш големи висоти!”

Днес Десислава е на 15 години и с уменията си се класира за националния тим. Предстои да се види дали ще заслужи още по-гръмки аплодисменти и признания.

Биляна Везирска: четящата

18 години. Родена в Кюстендил. Започва пътя си в гимнастиката при Валя Машова и местния “Велбъжд”, а после се състезава в “Левски Триадица”. Биляна е държавен шампион при девойките старша А категория за 2018-а, както и шампион с ансамбъла на “Левски Триадица” за 2017-а. Има и редица други успехи като ДСВ и преди това ДМВ. Печели бронзов медал от европейското първенство в Будапеща заедно със съотборничките си. През 2020 г. триумфира с титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика, категория А, което се провежда в зала “София”.

В свободното си време обича да чете книги.

Елена Георгиева: отличничката

17 години. Влиза в залата на 6 години и тренира под напътствията на Елена Дукова от “Академик”. В същия клуб е картотекирана като редовен състезател от 2012 година.

За четири години печели 32 медала и 6 купи от международни и републикански състезания и турнири. През 2014 г. във Варна става републиканска шампионка на въже - категория деца, на провелото се държавно първенство. През същата година участва в международен турнир в Падерборн, Германия, където печели 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Вече като част от “Левски Триадица”, благодарение на нея, Боряна Калейн и Вая Драганова клубът печели шампионската титла при жените на държавното отборно първенство със сбор от 155,550 т. И то по време на COVID и особени трудности за ефективни тренировки.

От малка Елена успява да съчетава спортните си постижения с отличните оценки в училище.

Маргарита Василева и Камелия Петрова: девойките на олимпийската вицешампионка

Маргарита Василева е на 16 години. КХГ “Славия”. Селектирана е в националния ансамбъл - девойки, където се състезава до 2019 г. под зорките напътствия на старши треньора Вяра Ваташка, която е добре известна като нашата олимпийска вицешампионка от Атланта 1996. Неин помощник-треньор пък е бронзовата ни олимпийска медалистка от Рио де Жанейро 2016 г. Цветелина Найденова.

Несъмнено опитът на две от най-успешните ни спортистки е безценен и извайва изключителни кадри при девойките. Отново изпод техните криле набира увереност за полет и Камелия Петрова. На 16 години.

Тренира в “Левски” като една от младите надежди на клуба. През ноември 2019 г. участва в селекция от БФХГ за набиране на гимнастички за националния отбор - ансамбъл (девойки), за състезателен сезон 2020/2021. Класира се втора и става една от възпитаничките на Вяра Ваташка и Цвети Найденова. На международния турнир по художествена гимнастика за купа “София” тимът печели пълен комплект медали - златен, сребърен и бронзов.

Маргарита и Камелия занапред ще имат възможност да изпитват уменията си в съревнованията при жените.

Двете са сред най-малките, наред и с Десислава Галионова, в престижния подбор на 10-те грации, върху които пада тежката отговорност да бъдат достойни наследници на най-добрите досега.