Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ветин Бегдаш вече в прегръдките на майка си Ясемин Бегдаш КАДЪР: Туитър/@deryayanikashb
Ветин Бегдаш вече в прегръдките на майка си Ясемин Бегдаш КАДЪР: Туитър/@deryayanikashb

Ветин Бегдаш, по-известен като "бебето-чудо" и наречен Гизем от медицинските сестри бе спасен след 128 часа, прекарани под руините в Хатай. Той се събира отново с майка си след 54-дневна раздяла.  

Ясемин Бегдаш, майката на бебето също оцелява. Под отломките загиват обаче баща му и двамата му братя.

След спасяването откарват бебето-чудо в градската болница в Адана. То няма никакви здравословни проблеми в резултат на преживяното бедствие. Гизем, по-късно е докаран в Анкара с президентския самолет и е настанен в градската болница в Етлик.

Министерството на семейството и социалните грижи прави оценка на докладите, постъпили в рамките на издирването на непридружени деца. То успява да се свърже със семейството му и установява, че ДНК пробата, взета от семейството и тази от бебето са съвместими. 

Детето-чудо Ветин Бегдаш КАДЪР: Туитър/@onediocom
Детето-чудо Ветин Бегдаш КАДЪР: Туитър/@onediocom

Предприемат се бързи действия, за да може бебето да бъде отново със семейството си възможно най-скоро. Затова и министър Деря Яник го откарва с частен самолет от Анкара до Адана и успешно да го предава на майка му Ясемин Бегдаш, която се лекува в градската болница в Адана. 

Министър Деря Яник с бебето-чудо КАДЪР: Туитър/@deryayanikashb
Министър Деря Яник с бебето-чудо КАДЪР: Туитър/@deryayanikashb

"Много провинции бяха засегнати от земетресенията в Кахраманмараш на 6 февруари. Една от най-засегнатите от тях е именно Хатай. Историята на бебето, прекарало 128 часа под отломките, е истинско чудо. Фактът, че е оцелял и няма никакви здравословни проблеми в резултат на това ни трогна. След като бяха направени първоначалните прегледи в нашата градска болница в Адана, ние докарахме детето-чудо в Анкара“, разказва министър Деря Яни. Разказва още, че семейството се събира отново 54 дни, след като детето е открито под руините.

Чрез ДНК тест, извършен в рамките на издирването на семействата на непридружените деца, са установили, че майката на бебето е Ясемин Бегдаш, пише Railly news.

"Продължава и лечението на майка му Ясемин. Общото ѝ здравословно състояние е добро. След като се възстанови, ще оставим Гизем на нейните грижи. Той вече е и наше бебе. Винаги ще го подкрепяме“, казва министър Яник.

"Събирането на майка и дете е едно от най-ценните неща на света. Беше изключително важно за нас да го направим. Пожелавам и се надявам, че Бог ще дари семейството с дълъг и щастлив живот и че няма да се разделят повече. Нека винаги да има красота, доброта, благоденствие, благополучие и щастие за всички деца в нашата страна и по света. Пожелаваме им го“, казва министър Яник.