Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ
АЛЕКСАНДЪР СИМОВ

„Не вярвам, че някой от гласувалите за Слави Трифонов е гласувал за Николай Василев и за политиката, която на пресконференцията той се опита да защити. Политика до такава степен дясна в икономическите си измерения, че вероятно и другите български десни партии вече не я споделят, защото в ситуация след ковид криза, когато икономиката трябва да се възстановява, той говори за балансиран бюджет.

Това води след себе си всякакви други проблеми като социални разходи и съкращаване, за да се балансира този бюджет. Кой точно от гласувалите за Слави е гласувал за този мрачен неолиберализъм?“.Това попита депутатът от „БСП за България“ Александър Симов в ефира на България он еър, като допълни:

„В политиката е важен диалогът, а Слави Трифонов и компания за пореден път го отказват. Сменихме управлението от джипа с управление от телевизора. Няма как да се получи подкрепа за това, нищо не отговаря на реалните проблеми на България.“ По думите на Симов проблемът е с приоритетите на партията „Има такъв народ“ и ако Слави Трифонов ги бе обявил преди изборите, то ИТН нямаше да има този резултат.

„На фона на цялата социално-икономическа криза в България ние започваме да говорим за концесиониране на магистрали, за приватизацията на ББР. В същото време не чухме нищо за увеличение на заплати, както и за промяна на модела на здравеопазването“, коментира социалистът.

„Аз имам силни подозрения, че това е подмяна на голямото желание на многобългарски граждани за промяна. Подмяна, защото не само че не се сменяподхода на управление, но и вкарваш България в спиралата на крайно дяснаикономическа политика, която е последното нещо, от което България се нуждае“,каза още Симов.

Той бе категоричен, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, няма да бъде обявявано във фейсбук или представено по телевизионен начин какво правителство ще предложат. „БСП е партия, която има демократични процедури. Ще обсъдим какво да правим на заседание на Националния съвет“, обясни Симов, като по този повод попита на какъв форум на партията предложеният от ИТН кабинет е бил обсъден.

„Има ли демокрация в “Има такъв народ“?“, зададе още въпрос  социалистът. Според него илюзията за партиите на протеста е рухнала с обявяването на кабинета по този начин.

"Оказа се, че има три партии, които не съм сигурен по какъв начин, кога и дали изобщо са комуникирали някога по темата за управление. За да гледат в обща посока се изисква да направят един открит диалог и да си уточнят приоритетите“, допълни той. БСП щяла да очаква подкрепа от всеки, който споделя нейните приоритети, когато представи кабинет. „Който види идеи, тъй като ние ще ги представим съвсем официално, и който иска ще ги подкрепи. Ние ще се опитаме да проведем и разговори с всички, които се интересуват. БСП е партия отворена към диалог и ще отправим своите покани за такъв.“ Той допълни, че президентът решава на кого да връчи третия мандат.

На въпроса ще бъде ли предсрочно освободен Иван Гешев, Александър Симов отговори: „Това е нещо, което иска вероятно 75% от българския народ, но в този състав на ВСС едва ли ще бъде освободен. Това трябва да бъде една от големите цели на всяко следващо управление. Иван Гешев вече не става за този пост, той трябва да бъде отстранен“, категоричен бе социалистът.

Причините за лошия изборен резултат на БСП депутатът вижда в лошото организационно състояние на партията. Причините били много - част от тях вътрешни конфронтационни, но и атака отвън помогнала структурите да са в насипно състояние.

Симов обаче не вижда причина да се иска оставката на Корнелия Нинова, защото левицата имала много по-големи проблеми за решаване. Според него БСП трябва да си даде ясна сметка за отговорността, която стои пред нея, дори и като трета сила. Ситуацията в държавата е такава, че столетницата не можела да си позволи допълнителна нестабилност.