Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разочарование от политиците и изреждане на програмни приоритети съдържаха първите думи на служебния премиер Стефан Янев след изборите на 11 юли. Това прочете 12-минутно слово, възползвайки се от присъстващите в началото на заседанието на Министерския съвет телевизионни камери. Журналисти в началото на заседанието не се допускат и Янев не е отговарял на въпроси.

Изборите са били честни и правителството се е справила добре, отчете в началото на речта си Стефан Янев. След това обаче служебният премиер атакува участвалите в изборите политици, ме са разочаровали избирателите.

"Нямахме смислен дебат на тези избори. Част от политиците отказаха да говорят с хората. Недопустимо е политически сили да отказват да говорят със своите избиратели", констатира Стефан Янев.

Неслучайно неколкократно преди изборите предупредих, че политиката е за политици и визионери, заяви още служебният премиер.

В момента се търсят бързи решения без оглед и представа за последствията, заяви служебният премиер. "Не можем да разочароваме отново българските граждани", категоричен бе той.

Изборите показаха, че избирателите търсят промяна, търсят нов тип лидерство, търсят визионерство, каза още Янев. Нужна е промяна за смислена национално отговорна политика, добави той.

Промяната трябвало да доведе до стабилна и предсказуема бизнес среда, обясни идеите си служебния премиер. Трябва да консолидираме усилията си за извеждане на страната от тези тежки предизвикателства, които стоят пред нас, заяви още Янев. Нужни са нови идеи от политиците за широка консолидация, допълни той.

В словото си служебният премиер очерта и приоритети, които трябва да съдържа подобна широка консолидация. Сред първите постави решаване на демографската криза и завръщане на българите от чужбина.

Ключов е процесът на реална финансова децентрализация, за да могат общините сами да управляват икономиката на тяхна територия, добави Министър-председателят.

Нашата борба минава през ефективно противодействие на корупцията, заяви още Стефан Янев. Този процес е труден и дълъг, предупреди той. Изисквал и реална правосъдна реформа, за която било крайно време.

Усилията на гражданите трябва да са ежедневни, призова още Янев. Според него гражданите трябва упражняват повече политически контрол и да не се страхуват да отстояват правата си. Трябва да продължим да работим за отстояване на обществения интерес, завърши словото си Стефан Янев.

Стефан Янев даде изявление преди началото на правителственото заседание. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Стефан Янев даде изявление преди началото на правителственото заседание. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ