Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Румина Димитрова

ДПС запазва относителния си дял. Това каза на пресконференция лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

"Ниската избирателна активност тепърва ще подлежи на анализ", каза още той. 

"ДПС в последните 12 години бяхме най-активните, които призовавахме за диалог в политиката", добави той. 

Кого и как ще подкрепим не можем преди окончателните резултати да излязат, да кажем. Но можем да кажем, че ДПС, когото и да подкрепи , ще подкрепи с условия. ДПС няма да подкрепя безусловно, обясни Карадайъ. Той подчерта, че приоритетите са два.

Единият е възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията. "За нас това означава държавните органи и институции да функционират съгласно законите и конституцията, а не да са бухалка срещу бизнеса и гражданите. Нещо повече - държавният апарат не да е подчинен и в услуга на тези, които днес са на власт, защото властта е временна, а и да не са бухалка срещу опонента", каза Карадайъ.

Възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични средства, категоричен бе той.

Второто ни условие - да има ясна програма за ускорено икономическо развитие на база на приоритете на ЕС. Тепърва ще видим окончателните резултати, поне на база екзитполовете се вижда, че ДПС запазва относителния си дял.

На въпрос очаква ли да има трети избори за парламент тази година, той отговори: Мисля че не противоречи на законите на природата и физиката, значи всичко е възможно.

Запитан как оценява работата на ЦИК, той каза: Аз съм бил секретар. Ще се въздържа тази вечер от оценка и коментар.

Карадайъ отговори и на въпрос дали според него събитията покрай бившия депутат от движението Делян Пеевски са повлияли по някакъв начин на резултатите на ДПС. "Може би някои хора се опита да използват тази тема като инструмент в изборите, но не мисля ,че тя ни е попречила или ни е помогнала за изборите", каза той.