Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чаят от бял равнец регулира телесната температура и подобрява кръвообращението

Горещото време e предизвикателство за организма, но в селските райони и особено в близост до водни басейни то се понася много по-лесно, отколкото в градовете.

Прекалено високата температура на въздуха се отразява неблагоприятно на самочувствието и на работоспособността на гражданите. Как да се преживее по-лесно жегата в града с минимално влияние върху здравето и работоспособността?

Специално внимание към диетата

В горещините е добре да се изключат от диетата мазните, пикантните, солените и горещите ястия. За предпочитане са вкусни зеленчукови супи, свежи салати и повече пресни плодове и зеленчуци. Тези продукти пазят тялото от прегряване и осигуряват заряд на бодрост и усещане за лекота през целия ден. Като цяло лятната диета трябва да включва повече растителна храна.

Колкото до напитките, през лятото е най-добре да се пият всякакви компоти, плодови и прясно изцедени сокове. Добре е да се изключат сгъстяващите кръвта сокове от червено грозде и нар. В жегата човешкото тяло губи огромно количество влага заедно с потта, което неизбежно води до нарушаване на водния баланс. Ето защо е важно да се попълват запасите. Добро решение е зеленият чай или лимонова напитка, приготвена от лимонов сок и вода в съотношение 1:10. Не бива да се забравя и голямото разнообразие от билкови запарки, които са много полезни за тялото при високите температури.

Билкарите препоръчват в жегата

да се пие чай

от бял равнец

Той бързо регулира телесната температура и значително подобрява кръвообращението. Отварата от мента или бъз също помагат за справяне с топлината. Ментолът, съдържащ се в ментата, създава усещане за прохлада, а цветът от бъз е отлично антипиретично действие, понижаващо температурата на тялото.

Най-важно е да се пие много чиста вода в горещото време. Соковете, компотите или обикновената вода е най-добре да са със стайна температура, за да не предизвикат температурни сривове в тялото. Ако на човек изобщо не му се пие обикновена вода, може да я замени с кокосова. Тя е богата на витамини и минерали и бързо попълва електролитите в организма.

Японски учени са установили, че след интензивни спортни дейности такава вода предотвратява дехидратацията по-добре от обикновената вода. Когато се купува кокосова вода, е важно да се прочете етикетът и да се види какъв е съставът й. Най-добре е да се купува само 100% кокосова вода без никакви добавки като захар, подобрители на вкуса, консерванти.

Полезно е да се ограничат сладките газирани напитки, кафето и алкохолът. Кофеинът, съдържащ се в кафето, помага за намаляване обема на течността в тялото и повишава кръвното налягане. Високо кръвно в комбинация с топлина може лесно да провокира хипертонична криза. Различните алкохолни напитки имат ефект, подобен на кафето. Може да се пие малко бира, но с по-ниско съдържание на алкохол. Както и "жива" бира.

Газираните напитки въобще не утоляват жаждата - съдържат много захар. Когато те попаднат в кръвта, увеличават чувството за жажда. Ето защо се препоръчва тези напитки да се заменят с минерална вода, съдържаща натрий и калий, защото именно тези микроелементи в огромни количества се отделят от тялото с потта.

Избор на

подходящи дрехи

През летния сезон е за предпочитане да се носят дрехи от естествени материи - лен, памук, естествена коприна, вискоза. Те не запаряват, позволяват на кожата да "диша" и помагат топлината да се понася по-лесно. Естествените тъкани абсорбират потта бързо, като предотвратяват появата на неприятни миризми. Синтетичното облекло нарушава естествения топлообмен и създават дискомфорт.

Цветът на облеклото също има значение - светлите тонове са по-добрият вариант. Те отразяват слънчевите лъчи, докато тъмните нюанси ги абсорбират. Хората, облечени в тъмни дрехи, по-често получават топлинни удари.

И още една важна подробност - необходимо е дрехите да се перат и сменят по-често, отколкото в хладните дни, независимо от вида на материята им и дали излъчват миризма на пот.

Подходящата шапка за глава не е излишна. Добре е тя да е от естествен материал. Слънчевите очила не са просто моден аксесоар - очите също се нуждаят от защита.

По-малко грим

в горещините

Добре е дамите да ограничат до минимум грима в жегата. Не бива да се използва и козметика с плътни и тежки текстури. Тоналните кремове и сенките за очи запушват порите на кожата, което води до обилно изпотяване. Желателно е да се използва слънцезащитна козметика. Специалните защитни кремове и спрейове предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение, от разрушителното фотостареене и от болезнени слънчеви изгаряния.

Трикове за освежаване

Ако денят се окаже особено горещ, капнете ментово масло в стъклена бутилка с вода и отпивайте често от нея. Или пийте хладен ментов чай. Това ще ви осигури усещане за прохлада и бодрост.

Друг лесен начин за освежаване у дома е хладен освежаващ душ. При екстремни горещини специалистите препоръчват да се взима душ 2-3 пъти на ден, а температурата на водата да не е по-висока от 30 градуса С. Вкъщи човек винаги може да се увие с мокър чаршаф. Това е добре да се направи преди лягане – като изсъхва постепенно, чаршафът ще даде на тялото ободряваща прохлада и ще осигури лесно заспиване. Мокрите кърпички освежават, когато хората са на улицата.

И стайните

растения помагат

Растенията у дома са красива декорация, но и освежители на въздуха. В топлото време излишната влага се изпарява от листата им и леко охлажда околното пространство. Не са необходими някакви специални цветя. Непретенциозното алое вера например пречиства въздуха от формалдехид. В природата той се отделя от окислителния метаболизъм на много живи организми. Хората също са неволни производители на формалдехид, макар и в минимални количества. Гелът в листата на алоето също облекчава кожата при слънчево изгаряне.

Подходяща възглавница

За да имате пълноценен сън в жегата, възглавницата също има значение. Ако тя е с пълнеж от пух, се загрява бързо и задържа топлината дълго, т.е. тя е по-подходяща за зимата. За лятото е добре да се избере възглавница с пера или друг пълнеж според личните предпочитания.