Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нищо чудно, ако ИТН, ДПС и ДБ вземат властта

Човек и добре да живее, рано или късно ще го хакнат. За какво си говориха Байдън и Путин в Женева преди 2 седмици? Разбраха се да се разберат как да не се хакват. В резултат световните хакери започнаха истински кръстоносен поход.

Например миналата седмица шведската търговска верига “Кооп” бе принудена да затвори всичките си 800 магазина, защото са й блокирани компютрите - иска се откуп. После се разбра, че това било част от глобална атака срещу над 200 големи компании в света, които използват услугите на американска софтуерна фирма, специализирана в киберсигурността. Трябвало да платят над 70 милиона долара в биткойн, за да получат свобода.

Твърди се, че зад тези атаки стояла руската хакерска група “Ревил”. Путин може би нямал вина, но ги толерирал. Аз лично се съмнявам, защото, ако всичко, което се приписва на Путин и на неговите хакери, е истина,

рублата отдавна щеше да е

световна валута

Но не това е темата, а сигурността в интернет. Точно в момента световното хакерство е в апогея си. Хакват се компании, министерства, институции, партии, тайни служби, електрически системи – никой не е пощаден. На 7 май хакерите удариха Колониалния тръбопровод (Colonial Pipeline), по който се пренасят половината от течните горива за източното крайбрежие на САЩ. В резултат по бензиностанциите се проточиха опашки като през 1989 г. в България. Заслугата бе приписана на хакерската група Dark Side (“Тъмна страна”). Специалистите по криптовалути сметнаха, че за 1 година “Тъмна страна” е получила над 90 милиона долара откуп в биткойни. Междувременно цената на криптовалутата пак взе да расте.

България също има своя горчив опит, като най-шумният случай бе хакването на Националната агенция по приходите. Според официалната версия това било бизнес на една известна IT фирма, която предлага защита срещу хакерството. Първо ти краде колата, после те застрахова срещу кражба на кола. Може би затова новият шеф на НАП е културист – я пак са го хакнали, я им е дал да разберат.

Но и това не е темата. Темата е, че

родните политици обещават да отворят българските избори за хакерите –

наши и чужди. И нищо чудно да го направят след 11 юли. Това стои в програмите на основните партии на протеста и тези хора май наистина си вярват. Както много пъти съм писал – това е все едно да си включиш тостера в мрежата за високо напрежение. Лафът не е мой, а на един от най-големите световни специалисти.

Обяснявам за албанските реотани сред експертната общност. В контакта напрежението е 220 волта. Високото напрежение е някъде между 110 и 400 хиляди волта. Да го вкарате в тостера, е практически невъзможно, но ако някак си успеете – ще се подпали цялата ви къща, а общината ще остане без ток. Нищо чудно да угаснат лампите в половин България.

По същия начин гласуването по интернет може да подпали цялата ни политическа система. Уви, българският политик от години залъгва избирателя с този мит и вече е започнал сам да си вярва.

В неделя ще се направи първата крачка – за пръв път цяла България ще гласува чрез електронни машини, а хартиените квитанции няма да се броят. И ако всичко мине успешно, следва гласуване от личните компютри през мрежата.

Напълно възможно

е машинният вот

да доведе до

велик скандал

Още отсега ГЕРБ предупреди Брюксел, че се готви фалшификация. Но според ИТН, “Изправи се” и ДПС всичко ще е идеално – няма да има нито купуване на гласове, нито манипулации, нито невалидни бюлетини. За БСП не е съвсем ясно, усещат се колебания. От една страна, БСП държи МВР и би трябвало да има контрол върху машините. Но от друга - техническите експерти са предимно симпатизанти на ДБ и ИТН.

Миналата седмица Корнелия предупреди

от Бузлуджа,

че без нейната партия не може да се състави правителство – значи нещо надушва. Ако съдим по социологическите прогнози, това е напълно възможно - ИТН плюс протестърите и ДПС спокойно могат да получат над 120 мандата в предстоящото Народно събрание. Ако направят правителство без Корнелия, столетницата също ще се вдигне на бунт срещу машините. Само че тогава от нея нищо няма да зависи.

Както казах, за ИТН и ДБ гласуването по интернет е в програмите. За ДПС то е направо манна небесна. Това създава потенциал за още поне 300 хиляди гласа от Турция с опцията да станат 500 хиляди.

Резултатите от 4 април показват, че интернет е огромна съблазън. 30,75 на сто от чуждестранния вот е за Слави Трифонов, 17,56 – за ДБ, 13,17 – за ДПС. Общо – 61,48 на сто. Ако тези три партии получат мнозинство в следващия парламент, вотът по интернет ще излезе на дневен ред. Тостерът ще се включи към далекопровода.

Разбира се,

тогава ГЕРБ

ще нададе вой

до небесата

Но както се казваше в един анекдот – “а га яде кифтетата, не рива”. Ако не бяха депутатите на ГЕРБ, машинният вот никога нямаше да стане закон. Освен това още през 2014 г. лично Росен Плевнелиев, президент от ГЕРБ, предложи референдум за дистанционното гласуване. После мнозинството на ГЕРБ го одобри и през 2015 г. референдумът се проведе заедно с местните избори.

Чудейки се как да вкарат овцете в кошарата, политиците създадоха този мит – един от многото, с които 30 години лъжат българския избирател. То не бе масова приватизация, декомунизация, лустрация, чужди инвестиции, преференции, джендъризация – всичко, само не и реална власт за народа.

И няма никакво значение какво казват световните експерти, нито какво показва опитът на развитите държави. Ние трябва да изпитаме всичко на свой гръб. Да повторим всички грешки. Да паднем във всички капани.