Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурорите с указания от най-високо място да пречат на МВР в борбата с купен вот Вътрешният министър Бойко Рашков СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Иван Гешев ли е върхът на държавното обвинение? А не е ли бившият премиер, запита вътрешния министър

МВР няма да докладва информация на прокуратурата, която има за купуване на гласове , защото оттам има чадър на такива лица, които работят в полза на бившата управляваща партия. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков след полагането на венци пред Паметника на загиналите полицаи.

Според него, докато Иван Гешев е главен прокурор не може да се очаква държавното обвинение да работи ефективно по престъпления срещу избирателните права на гражданите. Той разкритикува и прокурор, който според него не си е свършил работата по информация на МВР и заяви, че ще го предложи за наказание във Висшия съдебен съвет.

По-рано през деня на официалната церемония по случай 142 г. от създаването на МВР Рашков разказа и за схема за закупуването на 28 000 гласа в област Хасково. Тя е с даването на ТЕЛК решения на хора, за да могат да гласуват с подвижни урни на хартия, вместо на машина, както е задължително.

Прокурори в цялата страна са получили указания да се омаловажа работата на МВР и да се твърди, че не са събрани достатъчно доказателства за купуване на гласове, каза Рашков, след като награди полицаи за работата им. По информация на вицепремиера инструкциите идвали от най-високо ниво.

Запитан дали става дума за главния прокурор, Рашков отвърна, че може и да е от по-високо, визирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Рашков директно назова бившата управляваща партия като организатор на купуването на гласове в Пловдив, подразнен от реплики на Борисов, че полицаите действали с "милиционерски методи". "И това на празника на МВР", възмути се Рашков. Той даде много други примери за обвързаност на прокуратурата с действия на ГЕРБ и призова всички ръководители на областни дирекции на МВР, които присъстваха на церемонията да работят съвестно и отговорно, за да не бъде подменен вотът на избирателите.