Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Канадци напразно търсят прохлада в океана по крайбрежието на Британска Колумбия.
Канадци напразно търсят прохлада в океана по крайбрежието на Британска Колумбия.

Почти 50° пържат жителите на Британска Колумбия от началото на седмицата

Около 500 са жертвите за 5 дни

Стъклата на колите се пръскат и топят

Ужасяваща, задушаваща, смазваща. Определенията не стигат, за да могат жителите на Британска Колумбия в Канада да опишат жегата, която мъчи този северен район на света от началото на седмицата.

В сряда в канадското градче Литън термометрите показаха 49,6 градуса, при положение че по това време на годината там температурите обикновено не достигат и 25 градуса. Вечерта същия ден се наложило цялото селище да бъде евакуирано заради огромен пожар, който го обхванал за по-малко от 15 мин, разказа пред Си Би ЕС кметът Жан Полдерман. Още в неделя в Литън бяха измерени 46,6 градуса, което

счупи 84-годишен

рекорд

Как така се случи, че Западна Канада се превърна в Сахара, и на какво се дължи тази промяна в климата? Метеоролозите обясняват нетипичния за района адски пек с формирането на “купол” от статичен горещ въздух под високо налягане, който се е разпрострял от Калифорния чак до арктическите райони. Там е блокирал на място и става все по-голям с времето. 

Канадци се охлаждат от жегата в езерото Алует.
Канадци се охлаждат от жегата в езерото Алует.

Вътре в купола като в пещ от земята се излъчва все повече топлина. Някои сравниха явлението като капак на тенджера под налягане. Обикновено тези топлинни куполи се образуват в райони с умерен климат, така че Европа не бива да се смята за пощадена.

486 случая на внезапна смърт са били регистрирани в Британска Колумбия през последните 5 дни, което е 195% ръст в сравнение с миналата година, съобщи Би Би Си. Лекарите свързват тази рязко нараснала смъртност с непосилните горещини. Според местните власти повечето починали хора са самотници, живели в домове без вентилация. От петък само във Ванкувър са умрели над 100 души. 

В магазините преносимите

климатици и

вентилатори са

разпродадени

В засегнатите райони на Канада училищата и ваксинационните центрове затвориха врати, а социални работници раздават бутилки с вода и шапки. Във Ванкувър властите инсталираха импровизирани фонтани и пръскачки по улиците. В града са организирани 25 центъра за охлаждане, където нуждаещите се могат да влязат да си починат или да работят на лаптопите си.

Жегата подпали горски пожари в Британска Колумбия.
Жегата подпали горски пожари в Британска Колумбия.

Хора, които не разполагат с климатици в домовете си, съобщават, че са нощували в автомобилите си или в подземни гаражи заедно с домашните си любимци. Пострадали се оплакват, че стъклата на колите им се пукат и топят, независимо че не са изложени на пряка светлина.

Жител на Ванкувър заявил пред АФП, че хората масово напускат къщите си и се настаняват в хотели заради климатиците, затова никъде нямало свободни места. Липсата на климатик в къщата не е нещо необичайно за този район, където климатът е прохладен и влажен.

“На 70 години съм, но такова нещо не съм преживявал”, казва пред Би Би Си Джанис Холдсуърт, която живее в Кастългар в Британска Колумбия. “Пуснахме щорите на всички прозорци, вентилаторите и овлажнителите работят денонощно, държим краката си в легени със студена вода, час по час сме под душа и пием тонове течности”, разказва тя как се справят местните. Нощем също няма облекчение, защото температурите не падат под 30-35 градуса. Според цитирано от Би Би Си миналогодишно изследване тази комбинация от дневни и нощни горещини е изключително опасна за човешкото здраве. 

Хора спят на хладно в убежища в Портланд.
Хора спят на хладно в убежища в Портланд.

Властите в Британска Колумбия са предупредили хората да не оставят вратите си отворени за проветрение, защото мечки нахлуват в къщите да търсят прохлада. В социалните мрежи се появиха клипове как женски

мечки с малки

мечета влизат в

частните басейни

да плуват и пият вода.

Националната метеорологична служба на САЩ също предупреди за опасна гореща вълна в щатите Вашингтон и Орегон. В Портланд и Сиатъл отчетоха най-високите температури от началото на водене на статистиката, т.е. от 40-те години на XX век - съответно 46,1 градуса по Целзий в Портланд и 42,2 в Сиатъл. В щата Орегон жегата е уморила 60 души, а в щата Вашингтон – 20, съобщи АП.

Екстремната жега, съчетана със суша, вече причини няколко пожара. Над 600 хектара изгоряха на границата между Калифорния и Орегон. Американският онлайн гигант “Амазон” отвори части от централата си в Сиатъл за посещения с цел охлаждане. Капацитетът е 1000 души. 

И в Портланд жителите намериха убежище в центровете за охлаждане, обособени от властите.

Американският президент Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо заявиха, че горещите вълни стават все по-голям проблем за света, който изисква незабавни действия за намаляване на вредните емисии.