Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Ако не настъпи някаква голяма мутация на коронавируса, имунитетът с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ може да е доживотен. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев.

Според него през лятото не се задава нова вълна на COVID-19, защото в момента са много малко случаите. Три неща трябва да се направят, за да няма нова вълна и наесен, смята проф. Кантарджиев.

„Първото е да си починем добре, защото психическата умора, която се натрупа през последните 15 месеца, е голяма. Второто е ваксинирането - колкото се може повече хора да се ваксинират. Третото е контролът на границите“, каза още той.

Проф. Кантарджиев не очаква голяма опасност от влизането на руски туристи у нас, но през август е възможно да се появят единични клъстери. Одобрявам разделянето на влизащите на зони - червена, оранжева и зелена, това е европейска мярка, каза още той.

Още веднъж призова хората да се ваксинират и да носят маски на закрито и на местата, където има струпване.

Международно научно изследване пък показало, че на 1000 преболедували - 7 се заразяват отново. „Хората, които са го изкарали средно тежко – без интензивно лечение и без даване на кислород, ще го изкарат леко, но тези, които са го преболедували тежко, може пак го изкарат тежко, защото вирусът натиска имунната система“, обясни проф. Кантарджиев.

Той обясни, че в момента има и ентеровирусни инфекции, които се дължат на мръсните ръце и недобрата вода, която се пие.