Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алън Смит в съда
Алън Смит в съда

Миналото лято я пребил жестоко след пиянски запой, получил условна присъда

Малкото селце Терзийско край Сунгурларе, известно с чистия въздух и екологичната си продукция, все още не може да се съвземе от жестокото убийство на 49-годишната местна жителка Калинка Захариева. Хората са съсипани, а най-възрастните жители споделят, че не помнят подобно зверство.

На 24 юни тялото на Калинка е открито заровено в двора на имот в южната част на селото, обитаван от 51-годишния англичанин Алън Смит от Хъдърсфийлд, Западен Йоркшър. По трупа имало следи от наранявания с нож. По-късно патоанатоми установяват, че Калинка е намушкана на 5-6 места в областта на гърдите и корема. Повечето рани са дълбоки, а причина за смъртта е остра кръвозагуба. Предполага се, че убийството е станало в нощта на 22 юни. Жената е заклана в дома си в центъра на селото, след което тялото е пренесено в по-отдалечения имот. Той бил обща собственост на убиеца и жертвата. Купили го преди около 8 г. в началото на любовния си роман. Връзката им обаче била бурна. Един ден били заедно, а на следващия – разделени заради

тежкото пиянство

на англичанина

Във фаталната нощ Калинка и Алън пийвали в дома на жертвата, но се скарали за пари. Скандалът рязко ескалирал заради голямото количество алкохол, погълнато от британеца. Разгневен, чужденецът грабнал един от ножовете на масата и започнал да нанася удари по тялото на изгората си, докато жената не притихнала безжизнена на пода.

Алън изчакал известно време,

след което решил да се отърве от трупа, като го зарови в двора на общата им къща в края на селото. Той живеел там, когато с Калинка се скарвали и временно се разделяли. Пренесъл тялото на жертвата по тъмна доба, когато стотината жители на селцето спели дълбоко. Изкопал не много дълбока яма в задния двор и заровил тялото.

Едва след като изтрезнял, 51-годишният мъж започнал да осъзнава какво е направил. Междувременно роднини на Калинка вече били силно притеснени, че два дни не са я виждали. Обезпокоил се и кметският наместник Йордан Ганев, който е бивш полицай.

"Всеки ден Калинка идваше в кметството, защото беше социално слаба и получаваше топъл обяд. Когато в продължение на два дни не се появи, се усъмних, че нещо се е случило. Попитах Алън знае ли къде е, а той ми каза, че Калинка заминала при сестра си в Сливен", разказва пред "168 часа" Йордан Ганев.

Той лично отишъл при началника на полицейското управление в Сунгурларе и подал сигнал, че 49-годишната жена е изчезнала. На 24-ти следобед селото е завардено от полиция. На място пристигат топкриминалисти и експерти от Областната дирекция на МВР - Бургас. Оперативно-следствената група прави няколкочасов оглед, текат интензивни разпити на хора от селото. Не след дълго Алън признава, че е заровил Калинка в задния двор на имота си. За целите на разследването е направен следствен експеримент, в който

убиецът показва всяка стъпка

от извършеното кърваво престъпление и показва точното място, на което е заровил трупа. Мъртвата жена е открита в трап, дълбок около 50 сантиметра, на 4-5 метра от септична яма. На следващия ден прокуратурата предявява обвинение за умишлено убийство на Алън Смит. От къщата на жертвата разследващите изнасят пет-шест ножа, като се предполага, че с един от тях е намушкана Калинка. Хладните оръжия са предадени за експертиза, казват от държавното обвинение.

На 28 юни наблюдаващият прокурор Елгина Чалъмова

Прокурор Елгина Чалъмова
Прокурор Елгина Чалъмова
поиска най-тежката мярка за неотклонение срещу задържания. Защитата настоя за домашен арест и поиска да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза на Смит, тъй като имало данни, че в миналото е правил опит за самоубийство. Съдът обаче отхвърли искането и остави англичанина за постоянно в ареста. Той ще отговаря за умишлено убийство по чл. 115, ал. 1 от НК, за което

законът предвижда от 10 до 20 г. затвор Положението на британеца се утежнява и от факта, че е извършил тежкото престъпление в условията на изпитателния срок на предишна условна присъда. През лятото на 2020 г. след поредния пиянски скандал Алън пребива жестоко българката. Тя е освидетелствана със средна телесна повреда и дълго време се възстановява от травмите си. Тогава двамата се разделят за известно време, но отново се събират.

Алън пристига в Терзийско преди около осем години, като преди това живеел в съседното село Огнен. Купил си къща там, но щом се запознал с Калинка, се преместил при нея. Двамата решили да купят скромен имот в южната част на Терзийско. По документи притежавали по 1/2 идеална част от него. Българката и англичанинът заживели заедно, но избухливият нрав на Смит и

пагубната му страст към алкохола

съсипали връзката им.

"Всеки ден имаше скандали, защото Алън непрекъснато пиеше. Помагал съм му да си намери работа и когато беше трезвен, всичко беше добре, с него се общуваше съвсем нормално. Хващаше се да ремонтира някоя къща, да смени навеса на някоя баба. Но все гледаше да намери отнякъде шише ракия и да се напие", казва кметският наместник на Терзийско.