Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Завишаване на бюджета в последния момент и искане британецът да гарантира сумата с имоти минираха досегашните договорки

Наско Сираков: Прекратявам разговорите с Джоузеф за отбора

Кандидат-собственикът на "Левски" Джоузеф Диксън отказа да подпише изпратения му вече контракт от "Герена", обявявайки, че "не е конструктивен и не може да доведе до финализиране на сделката". Има две причини, поради които Диксън

категорично е отказал да сложи подписа си под договора.

Наско Сираков и ръководството на "сините" са завишили предварително договорения годишен бюджет за клуба от 10 на 12 милиона долара. Тоест трябва да се осигурят допълнително още 2 млн. Освен това шефовете на столичани са поискали инвеститорът да гарантира сделката с лични имоти.

Това разгневи Наско Сираков и той обяви, че прекратява разговорите с Диксън за "Левски".

"Левскари, обръщам се към всички вас, за да ви информирам официално, че прекратявам разговорите с Джоузеф Диксън за прехвърлянето на контролния пакет акции в “Професионален футболен клуб Левски” АД - обясни той. - Благодаря на г-н Диксън за демонстрирания интерес, но съществените разминавания между декларираните намерения за инвестиции и последвалите ги действия

не ме убеждават, че той е инвеститорът,

от който "Левски" има нужда. Не получих убедителни гаранции нито за размера, нито за произхода на средствата, които трябваше да бъдат вложени в клуба и стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов". При съгласие от г-н Диксън и неговите адвокати, съм готов да направя публична цялата кореспонденция, както и разменените между двете страни документи, за да не остане място за спекулации и интерпретации."

Сираков взе акциите на "Левски" преди повече от година. Тогава неговите гаранции за успех на клуба бяха само и единствено устни: "Аз не се връщам, за да обещавам титли и купи. С толкова задължения и с тази материална база не е нормално да имаме такива аспирации. Там, където е текло, пак ще тече. "Левски" ще си стъпи на краката и пак ще печели титли и купи. "Левски" трябва да е символ на коректността". Това заяви Сираков на първата си пресконференция като собственик.

"Ние ще се оправим. Със сигурност. Да не идваме след 3 години пак в тази ситуация.

Това трябва да е целта. Прозрачност в управлението! Да харчим толкова, колкото имаме. А не на гол задник - чифте пищови. Без скъпи чужденци, да ги освобождаваш, да им плащаш дълговете после. Похарчиха се десетки милиони левове по тази порочна практика", обяви още той пред Би Ти Ви.

Малко повече от година след това "Левски" записа най-срамния сезон в историята си и все по-често се срещат прогнози, че отборът може да стигне до фалит. Ръководството засега предпочита да мълчи.

Източници от "Герена" са категорични, че всичко между Диксън и клуба е било уговорено, преди британецът да замине за САЩ, където трябваше да стартира прехвърлянето на средствата, след като получи документите, пратени му от Наско Сираков.

"Всичко бе направено така, че "Левски" да бъде застрахован и да не бъде ощетен с нищо - коментираха от "Левски". - Сираков действа в името на клуба. Диксън бе съгласен. Това стана и в присъствието на адвокати. Не знаем какво го е накарало да действа така." "Сините" дори предложили на британеца да даде като заем първоначалната вноска от 3,5 милиона долара, за която настояват. Така те се задължават да върнат парите, ако се стигне до провал на сделката.

Идеята била при добра развръзка той да ги отпише, когато влезе във владение на "Левски". Юношата на "Манчестър Юнайтед" обаче не се съгласил на този вариант и настоявал да се реализира първоначалната договорка с капаро.

Запознати с преговорите между Диксън и "сините" потвърдиха, че банковата гаранция, която са получили на "Герена" и така шумно бе рекламирана от кандидата, е за далеч по-малка сума от споменатите вчера 242 476 301 долара. "Сама по себе си тя не означава нищо, без да има сделка между двете страни", коментират запознати от финансовите среди.

Самият Диксън обяви първоначално, че става дума за 250 милиона долара, но на първата тренировка след преговорите Наско Сираков каза, че се проверява документ от американска банка за 150 милиона.

Само преди броени дни Джоузеф Диксън представи проекта си за нов клубен стадион. Капацитетът му ще е от около 25 хиляди седящи места, като всички сектори ще бъдат покрити.

В близост до стадиона ще бъде построен търговски център с площ 50 хиляди кв. м, в който ще има магазини, ресторанти, кино и др.

Предвижда се и изграждане на зона с няколко басейна и много заведения извън територията на мола.

Диксън вече съобщи, че е готов да вложи над 240 милиона долара в проекта, за който има осигурено финансиране от американска финансова институция.

Въпреки това сега няма обяснение защо сделката зацикли. Може би затова 31-годишният Диксън разгневи "синя" България и с факта, че през 2012 г. е преминал проби в ЦСКА като футболист, но е бил освободен от тогавашния треньор на "червените" Стойчо Младенов.