Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният пшремиер Стефан Янев разговаря с вътрешния министър Бойко Рашков.
Служебният пшремиер Стефан Янев разговаря с вътрешния министър Бойко Рашков.

МВР вече идентифицирало купувачи, ще действа в “определен момент”

Купуване на гласове, кампания за плашене на хората за вота с машини, използването на държавни служители за въздействие върху вота, регистрирането на хиляди на един адрес и натиск от горските стопанства при купуването на дърва за огрев. Тези изборни злоупотреби са докладвали областните управители на служебното правителство.

Върху избиратели в Смолян се оказва натиск да предпочетат определена политическа сила на парламентарния вот на 11 юли, съобщи в сряда вътрешният министър Бойко Рашков, след като тази седмица пред правителството докладваха областните управители на Бургас и Смолян.

Той даде пример от губернатора на Смолян Стефан Сабрутев, че

за натиска се

ползвали

горските

стопанства

или други услуги, но без да оповести в полза на коя партия е бил натискът.

В началото на юни бяха сменени всички шефове на държавните горски предприятия след подобни сигнали от Кърджали.

“Ние сме идентифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица в определен момент ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот с такъв, който тяхната воля не диктува”, категоричен бе Рашков.

На заседанието на правителството от 10 юни от проблеми с вота се оплакаха и областните управители на Благоевград и Пловдив. Тогава областният на Благоевград Николай Шушков разказал на министрите как се правят опити хората да бъдат плашени с машините за гласуване.

“Това е характерно за три века назад, когато е стартирала първата индустриална революция, хората са се плашели от машините, XXI век сме и нищо страшно няма за това, но тук и ЦИК, и ние като държавни органи трябва да засилим пропагандната кампания за това, че машините ще сработят, ще работят и няма да има никакви технически проблеми”, казал той пред министрите.

Само в област Благоевград се работи върху над 250 души, които в предишни избори са купували гласове, докладвал още Шушков.

“При нас това е било доста характерно, тъй като по някои изчисления партията победител, която бе на предишните избори, си е позволила да има купен контролиран вот. От 54 хил. гласа над 26 хил. се счита, че са купен и контролиран вот, и това личи по преференциите, които имат кандидати, които въобще не са се явявали в някои общини”, обяснил той.

Радостно било обаче, че за разлика от вота на 4 април в областта нямало висши чиновници, които да участват в листите. На предния вот те били ползвани като опит за въздействие върху избирателите, твърди Шушков.

“Започва

подготовката за

концентрация на

гласоподаватели

Във вашата област има едно село Бело поле, ако не ме лъже паметта, където на последните избори са концентрирани няколко хиляди такива на един или два адреса. Това е един от много сериозните въпроси”, вмъква служебният вътрешен министър.

За да се пресече тази практика, кметовете ще трябва да съберат и дадат информация по колко души са регистрирани в имоти на тяхна територия, като целта е да няма над 40 души на един адрес. Така според очакванията на служебното правителство може да се стопира изборният туризъм, който е силно развит в последните десетилетия. Това пък се разбра след срещата на премиера Стефан Янев и Сдружението на общините във вторник. Според кмета на Димитровград Иво Димов подобна задача е почти неизпълнима, дори да обикалят от имот на имот, за да броят регистрираните преди вота на 11 юли. Димов смята, че ГРАО може да предостави тази информация. От ГРАО обаче отговориха на запитване на “24 часа”, че не правят анализ на личните данни от регистъра.

Пак на 10 юни министърът на културата проф. Велислав Минеков докладвал за друг проблем - странна форма на

образователен

процес сред

малцинствени

групи,

най-вече в Пловдив и Пазарджик.

“Те са обучавани как да гласуват машинно и как точно да гласуват машинно. Това не върви добре. Но също в момента има напредък в това как те да съобщават за нарушения в изборния процес. Можем да очакваме взрив от подобни съобщения за нарушения на изборния процес, което да доведе до объркване на полицейски части и на проверяващи”, заявил Минеков пред министрите, става ясно от стенограмата на заседанието.

Областният на Пловдив Ангел Стоев пък обяснил, че е важно да се спуснат указания до всички негови колеги за провеждането на срещи в пълния състав на РИК-овете. Той е направил и среща с ръководството на Областната дирекция на полицията и с всички началници на районни полицейски управления от цялата област.

“Това е важно да се прави точно в този формат, защото т.нар. местни шерифи имат някои обвръзки по места и трябва ясно да им се каже каква отговорност носят, и че ако в миналото те по някакви причини са си затваряли очите за някои нарушения, това в бъдеще няма да се допусне. Трябва да получат ясен сигнал от нас като ръководители на държавната администрация в тази насока и да осъзнаят своята отговорност”, казал Стоев.

Той повдигнал и проблема с видеонаблюдението на изборите. “Докато повечето места за гласуване са училища и има някакво, има много други, като читалища, детски градини, пенсионерски клубове, където такова липсва. Времето неумолимо тече, а не виждам нищо да се прави по този въпрос”, обяснил проблема той.

Служебният премиер Стефан Янев обаче му отговорил, че този проблем е решен. “Ние сме направили съответните заявки и съответните финансови разчети, които са дадени на Централната избирателна комисия. Вероятно те се бавят по някаква причина с конкретните указания и конкретните бюджети как се разпределят”, обяснил Янев. Служебният финансов министър Асен Василев допълнил, че видеонаблюдение ще има в малко над 2 600 секции, а ангажимент на държавата е да подсигури финансов ресурс за това.

“Доколкото си спомням, прочитът на Централната избирателна комисия беше, че видеонаблюдението е задължително от първите редовни избори, а тъй като тези не са редовни, за тези избори най-вероятно не е задължително, но нека не влизаме в техните правомощия, те да си дадат съответните указания”, казал Василев на заседанието на правителството.

Спецкод на всяко устройство спира манипулации

Всяка машина за гласуване, която ще се използва на парламентарните избори на 11 юли, ще има специален персонален хешкод. Този код ще е гаранция, че машинният вот не е манипулиран.

Хешкодът ще се разработи от Държавна агенция “Електронно управление”, след като приключат сертифицирането и одитирането на машините.

Код ще защитава от манипулации машинния вот.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Код ще защитава от манипулации машинния вот. СНИМКА: “24 ЧАСА”

“В началото на изборния ден всяка секционна комисия ще трябва да разпечата нейния хешкод и да го постави на видно място. Този хешкод ще излиза на всяка разписка, издавана от машината след гласуване. Така всеки избирател ще може да провери дали кодът от неговата разписка отговаря на този, който е поставила секционната комисия. Този хешкод ще излиза и на протоколите, които ще се разпечатват от машините. Това е гаранцията, че инсталираният софтуер на машината не е манипулиран”, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

Според нея е невъзможно над 11 000 устройства да бъдат манипулирани и изрази съмнение, че подобен опит може да доведе до възможност за касиране на вота.

До края на седмицата трябвало да пристигнат допълнителните 1637 машини.

Разпечатката от машините няма да се преписва от СИК на хартиения протокол. Информацията от двете флаш памети на всяко устройство ще се извлича в изчислителния пункт на съответната РИК. Те ще се сверяват с данните от протокола, издаден от машината. На сайта на ЦИК вече е качен симулатор за гласуване с машина за частичните местни избори в неделя.

В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес.(24часа)