Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Урсула фон дер Лайен СНИМКА: Ройтерс
Урсула фон дер Лайен СНИМКА: Ройтерс

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен днес предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да не поставя под заплаха стремежа за подобряване на отношенията с ЕС, нагнетявайки напрежение по време на планираното от турския лидер посещение в Кипър, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Ердоган обяви наскоро, че ще посети т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара - бел. ред.) на 20 юли по повод годишнината от нахлуването на Турция през 1974 г., довело до разделяне на острова.

Планираната спорна визита може да бъде осъществена в момент, в който ЕС, член на който е Кипър, опитва да подобри връзките си с Турция след покачването на напрежението в Източното Средиземноморие миналата година, отбелязва АФП.

Това е много деликатна тема за нас. И е ясно, че ние, разбира се, ще наблюдаваме как ще премине това посещение, както и че ние никога няма да признаем разрешаване на въпроса с приемането на наличието на две държави, каза Фон дер Лайен на пресконференция във връзка със състоялата се среща на върха на ЕС в Брюксел.

Тези ясни послания бяха отправени. Казах го лично на президента. Сега от него зависи изпращането на позитивен сигнал, добави председателката на ЕК.

Кипър остава един от спорните въпроси в отношенията между ЕС и Турция.

Остров Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Анкара.