Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Домашен арест за шофьор на катафалка, причинил смъртта на туристка в Сапарева баня

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение искането на Окръжна прокуратура - Кюстендил за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 30- годишния Радостин Гювийски от Сапарева баня. Той е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, при управление на амтомобил след употреба на наркотично вещество. Съдът взема по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Домашен арест“, която следва да се изпълнява по адресната му регистрация в гр. Сапарева баня и му указва, че няма право да променя и напуска адреса си без разрешение на съответния орган. Съдът възлага на РУ – Дупница да контролира изпълнението на мярката „Домашен арест“, като допуска контрол чрез средствата за електронно наблюдение, което да се изпълни от ГД „Изпълнение на наказанията“. Определението подлежи на незабавно изпълнение, може да се обжалва и протестира пред САС в 3- дневен срок, считано от днес.

С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил, Радостин Гювийски е привлечен като обвиняем за това, че на 22.06.2021 г., около 14, 38 ч. на ул. „Германея“ в гр. Сапарева баня, при управление на лека кола - катафалка, е нарушил правилата за движение по пътищата. При движение на заден ход, не е забелязал жена зад колата и я блъснал.  По непредпазливост е причинил смъртта на 64 – годишната туристка М. С. от Банкя, пресичаща уличното пътно платно пешеходка. Деянието е извършено след употреба на наркотично вещество- амфетамин, установено с техническо средство.

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Веселина Джонева счете, че събраните по досъдебното производство доказателства към момента, в достатъчна степен сочат, че обвиняемият е вероятният извършител на престъплението, в което е обвинен. Съдът намира, че липсват установени факти, на база на които да се обоснове безспорен извод за съществуваща опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Същевременно с оглед високата степен на обществена опасност на престъплението и наличието на данни, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че Р. Г. е извършител на деянието, в което е обвинен, съдът намира, че спрямо него трябва да се вземе мярка за неотклонение, като намира за подходяща - „Домашен арест“.