Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Панайотов КАДЪР: БНТ
Георги Панайотов КАДЪР: БНТ

Все още не са свалени данните от черната кутия. Възникна технически проблем - скъсан е лентов кабел и трябва да бъде доставен нов. Ще се обърнем към производителя, той е в Украйна. Опасяваме се, че има части от платката, които са разхерметизирани и с възможни проблеми. Надявам се до 2-3 дни информацията ще бъде свалена. Това каза пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов за сваления край Шабла МиГ-29, чиято черна кутия бе открита вчера на дъното на Черно море. 

"От кутията биха станали ясни всички параметри на полета - скорост, параметри, траекторията на машината, дали пилотът е предприемал действия в последния момент. Установени са всички данни освен за последните 13 секунди. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев", добави той. 

„Вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина, съгласно заложените параметри. Очевидно в началото мишената се е движела с нормално допустима скорост, след това скоростта ѝ се е увеличила рязко и това е установено от наблюдателен пункт, все още не знаем защо. Допустимата скорост за падане на мишената е 500 км/ч., тя е пусната с 480 км/ч, а след това е започнала да пада по-бързо. Тя е спусната със скоростта, с която е трябвало и после рязко е започнала да набира скорост. Засега все още не е ясна причината за инцидента. Мишената е започнала да пада по-бързо, очевидно е имало някакъв проблем“, заяви той.

„И без да се разчете черната кутия, ще стане ясно какво е станало. Тези 13 секунди се отнасят до действията на майор Терзиев докато пилотира самолета. Нещата се подреждам малко по малко и ще стане ясно. Аз не съм чул разговорите между него и командващите учението. Мишената е пусната от 7000 м. Това е установено с факти от военни и цивилни радари. За това учение има едно обстоятелство, което трябва да се знае. Стрелбата по мишена е била заложена между 4000 и 7000 м. Най-вероятно бързопадащатата се мишена е принудила майор Терзиев да се спусне по-ниско, но в момента, в който изчезва от радарите, той е бил на 1200 метра.

Тече разследване, нека да излязат всички данни, защото има и следствена тайна. Военна полиция и Прокуратурата правят паралелни разследвания. Няма никаква мистерия. Не е Министерство на отбраната разследващият орган“, допълни той.