Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имунизирането без предварително тестване понякога може да е опасно

Високите нива на антитела срещу коронавируса могат да позволят на някои пациенти да преминат само първия етап на ваксинация, твърдят американски лекари. Според тях организмът на хора, претърпели COVID-19, е в състояние да устои на инфекцията, дори с въвеждането на малко количество от ваксината. Руски медици от своя страна подчертават, че прибързаното прилагане на ваксина, без предварително тестване за антитела, може да причини сериозна

вреда

на организма.

Една доза от ваксината, разделена на две фази, може да е напълно достатъчна за преболедувалите COVID-19, твърдят учени от Медицинското училище „Икан“ в медицинския комплекс „Mаунт Синай“ в Ню Йорк.

Изследователите установяват, че тези, които са се възстановили от COVID-19, имат много по-високо ниво на антитела, отколкото се придобиват след ваксинация, така че само една доза може да им е достатъчна, за да развият максимална защита срещу вируса.

Руският имунолог д-р Мария Полнер потвърждава пред Gazeta.Ru, че въвеждането на една доза ваксина за вече преболедувалите коронавирусна инфекция

наистина може да бъде приложено на практика. “Това вече се прави при други инфекциозни заболявания”, уточнява тя. Но според нея специално внимание в този случай трябва да се обърне на титъра на антителата, при който ще е достатъчна само еднократна ваксинация.

„Известно е, че при безсимптомното протичане на инфекцията титърът може да бъде много малък – подчертава имунологът. - Също така е възможно да намалее с времето. Какви стойности ще бъдат достатъчни‘ за да се направи една ваксина, ще покажат данните от по-нататъшни клинични проучвания.”

Терапевтът д-р Екатерина Яшина пояснява, че преди да се вземе решение за ваксинация, трябва да се направи тест за антитела и ако индикаторът IgG е над 10, имунитетът вече се формира и не е необходимо да се поставя дори първата доза.

“Ако нивото на антителата е по-ниско, тогава ваксинацията има смисъл, но броят на дозите зависи от състава на ваксината – обобщава експертът в интервю за Gazeta.Ru. - Във всеки случай обаче трябва да се разбере, че ако ваксинираното лице има антитела и му се прави само една доза от ваксината, тогава не съществува 100% гаранция, че няма да се разболее по-късно. Необходимо е да се спазват процедурата и

препоръките

на тези, които са създали препарата. Те съвсем не са направени случайно.”

Според позицията на Министерството на здравеопазването на Русия тези, които са прекарали коронавирусна инфекция, не трябва да бъдат ваксинирани в продължение на шест месеца след заболяването, тъй като точната реакция на тялото в този случай все още е неизвестна за лекарите, казва пулмологът Марина Казакова в разговор с Gazeta.Ru.

По този повод изследователите от Медицинското училище “Икан” към медицинския център “Mаунт Синай” обръщат внимание на факта, че тези, които вече са преболедували заразата, възприемат препарата по-зле от хората, които въобще не са се срещали с вируса. В същото време един от организаторите на клиничните изпитвания на ваксината Sputnik V, д-р Вадим Тарасов, също препоръчва на пациентите, които вече имат антитела, да не се ваксинират срещу коронавируса поради риск от сериозен имунен отговор. Терапевтът от клиника “Семейная” в Москва д-р Александър Лавришчев потвърждава пред Gazeta.Ru, че съществува известна опасност при ваксинация на пациенти, които са преболедували тежка форма на коронавируса: “Обяснението е, че колкото по-сериозно е прекарана инфекцията, толкова повече антитела се произвеждат. Следователно, ако пациентът вече има силен имунитет, а ние решим да го стимулираме още с помощта на ваксина, тогава, разбира се, съществува риск тялото да не реагира по най-добрия начин.” Специалистът посочва още, че при определени заболявания, преди да поставят ваксина срещу тях, лекарите първо питат пациентите дали имат антитела. “Това се случва например при варицела. Също така, като правило, медиците се интересуват и дали жените, на които им предстои да се ваксинират, планират бременност”, уточнява той.

В тази връзка общопрактикуващият лекар д-р Максим Юдичев отбелязва в интервю, че основните последици от ваксинацията в този случай могат да бъдат

автоимунни нарушения. “По-специално това може да бъде цитокинова буря (свръхреакция на имунната система) и възпалителен синдром”, казва експертът. Той обяснява още, че цитокините са молекули, които се произвеждат от лимфоцитите. Те играят важна роля във функционирането на имунната система: “Но с неправилна реакция на тялото тези молекули започват неконтролируемо да активират имунните клетки в огнищата

на възпаление, което води до освобождаването на все повече и повече порции цитокини. Това от своя страна унищожава тъканите първо само във фокуса на възпалението, а след това и в цялото тяло.”В същото време д-р Александър Лавришчев отбеляза, че хората, които са имали леки или никакви симптоми на коронавируса, не трябва да се страхуват от ваксинацията.