Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майор Валентин Терзиев
Майор Валентин Терзиев

Майор Терзиев би трябвало да е следен от двама щурмани и от ръководителите? Да не би на учението да сме доказвали, че можем всичко?

Въпросът е как са си взаимодействали двата командни пункта, когато са разбрали, че мишената е дефектна, пита бившият командир Никола Калев

Стрелби на 2 хил. м са забранени, но така ли е било и сега

По повод думите на съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев, че мишената е била дефектна и е била пусната на под 5000 м, потърсихме бойния пилот Никола Калев. 

"Мишената е дефектна, скъсва се парашутът и тя пада много по-бързо - обясни той пред "24 часа". - Пилотът тръгва вертикално надолу да снишава, но той поддържа връзка, въпросът е с кого? Обикновено мишени се пускат на 8-9 хил. м, за да може летецът да стигне до нея за около 4 минути. Време, през което тя е паднала с между 1800-3000 метра. Проблемът е, че той се спуска към мишената от 7-8 хил. м и е ускорил самолета с 20 градуса. При това положение скоростта му невероятно се увеличава.

О.з. подполк. Никола Калев
О.з. подполк. Никола Калев
Той е могъл да пусне спирачки, но всеки летец се стреми да по-бързо да отстреля целта, защото тя пропада." 

Според Калев големият въпрос сега е каква точно са му съобщили щурманите за височината, на която се намира.

"Единият дава курса и дистанцията, а другият щурман мери височината на мишената и изтребителя - казва Калев. - Той трябва да каже: "Целта е пред вас". Това обаче се слуша и от ръководителя на стрелбата. При положение, че щурманът мери височината, те трябва да са разбрали, че мишената пропада по-бързо. Затова питам ръководителите на стрелбата: Взели ли са всички мерки, за да осигурят безопасността на полета? След като целта пропада по-бързо, е трябвало да кажат: "Прекратяваме! Няма да се стреля, защото мишената пропада!" Но ако са искали да докажат на това учение, че ние всичко можем...

Летецът се стреми на всяка цена да изпълни задачата, но когато се разработва дадено упражнение, се установяват правила. По наше време се определяха мерките за безопасност. На височина под 2 хил. м стрелбата по мишена бе категорично забранена. Минимумът трябва да бъде дори 3 хил. м. Независимо кой е началник, това се преустановява, това не е било изпълнено. Разбира се, нямаме пълната информация, може това да е било част от този последен разговор. В командния пункт би трябвало да са го следили, но дали наистина са го направили? Допускам, че когато той е докладвал пуск на ракетата и когато трябва да излезе надясно към Калиакра, те са си помислили: "Той е отстрелял целта, какво да го следим?" Макар че метката се върти, някой още в самото начало каза, че под 1500 м не могат да наблюдават целите, но радио-локационната станция има антена, тя може да се насочи надолу и да хване дори корабите на нула метра. Какво точно е станало, не знам, доколкото разбрах стрелбата се е ръководела от команден пункт, но  има и стационарен пункт за насочване от летище Балчик. Въпросът е как са взаимодействали тези пунктове? Вината не е на един човек, а най-вече на ръководителите, създали предпоставката за тази катастрофа."

Майор Валентин Терзиев със семейството си
Майор Валентин Терзиев със семейството си

Според Калев ако бъде открита черната кутия ще може да се моделира полета.

"Ако графиката на височината прекъсва на 1500 м, значи самолетът е гръмнал във въздуха - обяснява пилотът. - Ако графиката е до нулата и там прекъсва, то категорично се е ударил в морето. Ако каца скоростта ще пада, но ако се удари в морето, на графиката височината ще е нула. От друга страна, ако на графиката скоростта е 600-800 км, се е разбил."