Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дворцовият фотограф на цар Фердинанд от 1905 г. Георг Волц лети на аероплан и прави едни от първите в света снимки на самолетно разузнаване на военни обекти. Той придружава монарха по време на пътуванията му из страната и чужбина, лежи из окопите с българската армия по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Фоторепортажите му са публикувани в европейските издания. На 11 януари 1913 г. в. „Илюстрасион” излиза с негова снимка на Фердинанд на цялата първа страница. Текстът е: “Поведение на завоевател. Царят на българите маркира своята част от Македония, покачен на руините на крепостта Кавала – античният Неополис на Филип и Александър”.
На един друг кадър пък се вижда младият престолонаследник княз Борис Търновски, позиращ с макет на локомотив, подарен от американския президент Теодор Рузвелт.
Архивът на Георг Волц включва поредица репортажни кадри от паметни събития в българската история от края на XIX и началото на XX век. Волц е известна фигура в столичния живот по онова време. Той другарува с Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Петко Славейков...
В изложбата „Непознатият фотограф”, която днес бе открита в столичната галерия „Синтезис” могат да се видят уникални кадри от София и цяла България, впечатляващи портрети на царското семейство, на известни офицери, на безименни войници и селяни... България в първите години на миналия век, показана чрез изящна майсторска фотография. А присъствието на Симеон II край тези исторически свидетелства ги нагнети с още по-голям заряд.