Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОИТЕ АКТИВНОСТИ 58

Днес в Брюксел взех участие в паметна церемония на площад "Солидарност" пред Европейския парламент, с която отбелязахме 80-та годишна от масовите депортации на десетки хиляди литовци, латвийци, естонци, поляци и украинци, осъществени през юни 1941 г. от престъпния комунистически режим на Съветския съюз. Тогава са изселени мъже, жени, деца, възрастни хора, цели семейства. Това е едно от многото престъпления на враждебния и на нашата страна сталинов режим. Същото престъпление, придружено и от масови убийства, осъществяват и българските комунисти, подражавайки на съветските си другари, след окупацията на страната ни от вражеската съветска армия през есента на 1944 година.

В периода от 14 до 20 юни 1941 г. съветските окупатори извършват масови арести и депортират над 200 000 души в концентрационни лагери в Красноярския край и в Казахстан. Депортациите са прекратени на 22 юни поради избухване на междусъюзническата германо-съветска война. Тогава започва и съпротивата на балтийските народи срещу съветския режим. На 22 юни в Литва избухва антисъветско въоръжено въстание. За героичните борби на балтийските "горски братя" съм разказал в книгата си "Патриотични уроци"(2019).

Днес в Брюксел евродепутати и граждани почетохме поименно жертвите на депортациите от юни 1941 година. В продължение на много часове бяха изчетени хиляди имена на достойни хора. На мен се падна честта да прочета имената на 50 поляци - убити или депортирани в този период от съветските изверги. Вечна им памет!

*От фейсбук!