Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пробиви в осигурителната система генерират криминални “услуги”

Криминален случай от последните дни нанесе пореден удар срещу доверието в пенсионната ни система - Александрина Георгиева, бивша чиновничка от НОИ, е арестувана, защото съставяла фалшиви удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране.

Срещу нея е повдигнато обвинение в съда за

източване на 3 млн. лева от НОИ и незаконно присвояване на други 130 000 лв. от общо 28 потърпевши. Те са заплатили тези суми, за да може чрез допълнителни вноски да се увеличат плащанията им за прослужени години и старост. По схемата консултантката просто им прибирала парите, уж с цел "да заплатят за недостигащия им трудов стаж", а всъщност тя подправяла трудовите им досиета, като внасяла в тях стаж във вече несъществуващи предприятия отпреди 1998 г. По данни на прокуратурата в Пловдив най-вероятно поне 116 лица са получавали неправомерно пенсия по този начин.

По всичко изглежда, че пишман консултантката и съучастниците й ще си получат заслуженото в съда. Но преди години, когато Георгиева още е била на работа в НОИ, съм имал възможност да се убедя от първа ръка в много от

нередностите в

родното осигуряване

и ви уверявам, че сегашното престъпление има връзка с проблемите, на които съм ставал свидетел в тази иначе много важна държавна институция. В началото, през първата половина на 90-те години, беше хаосът, една, бих казал, режисирана анархия за да може да се лови риба в мътна вода.

Изведнъж държавата, в ролята на двулик Янус, се преправяше, че няма нищо общо с миналото и "ни лук яла, ни мирисала" започна да праща нещастниците, на които по закон им е дошъл ред да се пенсионират, на нескончаеми разходки да дирят знайни и незнайни "наследници" на местата, в които са се трудили цял живот.

Не беше ли работа на държавата да търси тези работодатели?

Не можеше ли навремето да се предприемат законодателни мерки, така че да задължат предприятията, под заплаха за наказателна отговорност, да опазят документите за стаж на хората? Може ли изобщо някой да преброи ощетените хора от загубени документи за годините им труд в хилядите изчезнали след времето на тоталитаризма предприятия и не е ли това истинско престъпление, много по-голямо от конкретния случай с пловдивската консутантка?

И не е ли истинско наказание - да те лашкат по прашни канцеларии на вече несъществуващи работодатели да издирваш "УП-та", които да предаваш след това "на хартия", сякаш става дума за някаква твоя лична вина... Колко ли хора

вземат в наши дни по-малки пенсии само защото не са могли да докажат реално прослуженото си време?!

В държава като нашата няма кой да отговори на подобни въпроси - най-много да получиш цинична усмивка...

За съжаление за това престъпно деяние засегнало милиони, явно няма на кого да поискаме отговорност, но точно това е и причината за подобни криминални действия в наши дни.

Искат от хората оформена книжка и УП, разкарват ги насам-натам и в крайна сметка те се принуждават да търсят точно такива "консултантски" услуги на "експерти", посветени в "тънкостите" на системата.

От друга страна хората не са запознати с всички дефекти на осигуряването и за тях меродавно е това, което им кажат на гишето в НОИ. А там, разбира се, злоупотребяват с липсата на информация и се получава така, че кандидатите за пенсиониране или се отказват обезверени и не си търсят съответните години, или стават съучастници в такива "услуги".

Какво се случва, когато един нищо неподозиращ съвестен човек отиде в НОИ и там му трясват вратата под носа с неизменното:

“Не може - нямате

нужните документи!”?

Един ще препсува и ще махне с ръка. Но друг може и да седне да пийне от мъка вечерта, да се оплаче на роднини и познати и някой от тях да му каже: "Абе там имам един човек, който ще ти реши проблема". И затова отива човекът да му направят фалшификация. И накрая дори е доволен и си вика: “Ей, тоя консултант ми свърши работа!” А той всъщност не че я оправя работата, а знае, че системата е много лесна за премятане. Както и Георгиева е знаела.