Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спешно издирват черната кутия на разбилия се МиГ-29 - солената вода я разяжда, очаква се и лошо време

Може да е получил илюзия заради тъмно небе и море. В такава ситуация може да изкачваш нагоре, а да имаш усещането, че се снижаваш, коментират в Граф Игнатиево

Асеновград отпуска помощ на вдовицата и децата на майор Валентин Терзиев, колегите му също ще събират пари

Сломена от тежката загуба на съпруга си майор Валентин Терзиев, вдовицата Димитрина Попова отказва на този етап всякакви изявления.
“Изобщо нямам сили да говоря. Благодаря ви за съпричастността и подкрепата”, каза тя по телефона пред “24 часа”. Димитрина е голямата любов на загиналия пилот.

“Искрата между двамата пламна, още докато бяха в един клас в ОУ “Христо Ботев” в Асеновград. После пътищата им се разделиха, но накрая се събраха. Имат 12-годишен син, а Димитрина – и дъщеря от предишен брак, която е абитуриентка”, разказаха техни съученици.

Адвокат Росица Драгинова, която познава и двамата съпрузи от основното училище, е шокирана от случилото се. По думите Валентин бил изключително отговорен и позитивен човек. Според съседи на семейството летецът се грижел всеотдайно за двете деца. Бил предан баща и съпруг.

“Извървя целия път -

от мечтата да станеш

пилот през реалността

да бъдеш такъв,
до края да останеш завинаги в небето! Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те! Ще ми липсваш, но някой все пак трябва да гледа децата ни!”, написа във фейсбук вдовицата.

За нея се знае, че е била директор на детска градина. Нейни познати твърдят, че има счетоводна къща.

Община Асеновград обяви, че ще подпомогне финансово семейството на загиналия летец. Кметът д-р Христо Грудев внася предложение в местния парламент, а на 16 юни съветниците ще решат каква сума да бъде отпусната.

“Изказвам най-искрените си съболезнования на близките и на семейството на майор Валентин Терзиев. Той е роден и израснал в нашия град, където е завършил основното и средното си образование. Постъпил е във военно училище, бил е и офицер от армията в състава на ВВС.

Пазел е свободно

небето над България,
участвал в подготовката на по-младите летци. Създал е семейство в Асеновград”, заяви доктор Христо Грудев. По думите му хобито на летеца било риболовът.

Колегите на Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево също ще събират средства, за да подкрепят вдовицата и осиротелите деца. Те продължават да са под стрес след инцидента и коментират помежду си възможните версии.

“Може и да е получил илюзия заради сливането на двете реалности - тъмно небе и море. В такава ситуация може да изкачваш нагоре, а да имаш усещането, че се снижаваш. И обратно”, коментират в Граф Игнатиево. Притесненията на летците са дали истината ще излезе на бял свят, или ще се потули и политизира.

В момента всички

полети в поделението

са спрени до второ

нареждане
Военноокръжната прокуратура в Пловдив разследва цялата организация по българо-сръбското учение, в което е участвал загиналият пилот.

Проверява се каква е била подготовката, спазвани ли са режимите, гледа се под лупа документацията, снемат се обяснения от летателния състав.

Два нови контакта са открити в морето по време на операцията за издирване на останките от самолета МиГ-29 и черната кутия.

Оказа се, че другите два локализирани контакта са всъщност от стари метални тръби, а не останки от самолета. Това съобщи контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

“Вероятно останките му са се разпръснали на голяма площ, а и ние не знаем точното място на приводняването, така че сме длъжни да направим голям периметър, за да установим мястото, където се е разбил самолетът”, допълни контраадмиралът. Той посочи, че надеждите са да намерят опашната част от самолета, където е и черната кутия, а операцията ще приключи, след като се уточнят причините за инцидента.

“Трудно е да се

каже конкретен срок

за операцията
“Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че вероятно следобед в съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене.

Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района”, каза още контраадмирал Михайлов.

Военните бързат да открият черната кутия както заради притесненията, че морската вода може да я увреди, така и защото се очаква разваляне на времето в района.